Trafik, elektrik, asırlık sorunlar ve Zeydan Karalar…/ Utku Sağılır yazdı

Yıkılan 5 Ocak Fatih Terim Stadyumu ilk yapılırken, “Ya bu kadar şehir dışına stat mı yapılır?” diyenler olmuş. İşte Adana’nın sınırları henüz böyleyken; kentin yolları, yeşil alanları, eğitim ve ibadet noktaları, ulaşım ağı planlanmazsa, şu anda Adana’nın göbeğinde kalan mahalleler, yerleşim yerleri bağ bahçeyken bilim insanları konuyla ilgili çalıştırılmazsa ve 100 yılın öngörüsü olmadan devam edilirse genişlemeye, çoğalmaya bugünkü durum ortaya çıkar.
Bugün bütün sorumluluğu mevcut belediye başkanına yıkmaya çalışanlar, at arabaları yollarda hüküm sürerken, sokaklarına ambulans, itfaiye, araç giremez mahalleler mantar gibi ortaya çıkıp çoğalırken kimseden ses çıkmadığını çok iyi hatırlıyorlar fakat her nedense hafıza kaybına uğramış gibi davranıyorlar.
Bir kentin geleceği, o zamanlardan katledilmeye başlamıştı. Kenti Güney-Kuzey aksında kesen yolların yılan gibi kıvrılışları, Kuzey Adana gibi yeni sayılabilecek ve eski Adana’daki hataların tekrarlanmaması gereken bir yerleşim bölgesindeki sokakların eğri-büğrü hali, metro-raylı sistemin Adana’nın en geniş yolunu kaplayıp, hiç kimseyi hiçbir yere taşıyamaması, üniversiteden, hastanelerden, hava limanından ana güzergahlardan geçmemesi hep bugünlerin habercisi değil miydi?
70’li yıllarda Adana’dan Karataş ilçesine gidenler bilir yolun halini. Yıl 2022, Karayolları Adana-Karataş yolunun tamamını hala çift yönlü hale getiremedi. İzmir-Çeşme arasına otobanı konduruveren, başka bir çok şehrin metro borcunu üstlenen hükümetler, söz konusu Adana olunca neden yarım asırda bir yolu tamamlayıp, bu kentin insanlarının hizmetine veremez?
Bugün kent öyle bir hale geldi ki, Atatürk, Ziyapaşa ve Gazipaşa bulvarlarını Turgut Özal Bulvarı’na kadar uzatmak isteseniz, bunun için gereken kamulaştırmaya yeryüzündeki bir çok büyük kentin, hatta ülkenin bütçesi yetmez.
Adana trafiği için yapılabilecek en iyi iş, yeni yerleşim birimlerinin iyi planlanması, geçmişte yapılan hataların tekrarlanmamasıdır.
Mevcut sorunların çözümü için de maalesef palyatif çözümler bulmak gerekiyor. Bu konuda yapılabilecek ve Adana Büyükşehir Belediyesi’nin üzerine düşen ne varsa yapılmaktadır.
Adana’ya afet seviyesinde yağış düştüğünde, Adana Büyükşehir Belediyesi’ni günah keçisi yapmaya çalışanların, iktidara mensup belediyelerin yönettiği şehirlerde meydana gelen doğal afetlerde ortaya çıkan olumsuz tabloları hangi ruh haliyle irdelediğini biliyoruz ama insanlarımız için üzülüyoruz.
Adana trafiği için de yarım asırdır kıllarını kıpırdatmayanlar, “Elektrik kesildiğinde belediyeden bilenler, trafiğin sorumlusu olarak da Zeydan Karalar’ı görür” beklentisiyle ilginç, çetrefilli işlere girip, açıklamalar yapıyorlar.
Tarih her bir sözü ve yapılanı kaydediyor… Halk için çalışan ve bunu engellemeye çalışan not ediliyor. Sandıkta hepsi karşılık bulacaktır…