Depremzede Hekimlerden Dayanışma Kooperatifi: Amaç Güvenli Yaşam Alanı Oluşturmak
6 Şubat depremlerinin ardından afet bölgelerinde görev yapan ve depremi bizzat yaşayan hekimler tarafından kurulan Karaömerli Kooperatifi, kamuoyuna yönelik kapsamlı bir açıklama yayımladı. Kooperatif yetkilileri, kuruluş amaçlarının deprem mağduru doktorlar ve aileleri için güvenli, dayanışma temelli bir yaşam alanı oluşturmak olduğunu vurguladı.
Depremin En Ağır Günlerinde Görev Başındaydılar
Kooperatifin tamamının depremden doğrudan etkilenen sağlık çalışanlarından oluştuğu belirtilen açıklamada, hekimlerin afet sürecinde olağanüstü şartlarda görev yaptığı ifade edildi.
Adıyaman’da görev yapan Ortopedi Uzmanı Ö.S.Y.’nin, depremin hemen ardından Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 15 gün boyunca hastaneden ayrılmadan çalıştığı ve 300’ün üzerinde depremzedenin ameliyatını gerçekleştirdiği aktarıldı. Bu ameliyatların önemli bölümünün amputasyon gibi hem cerrahi hem de psikolojik açıdan ağır müdahalelerden oluştuğu kaydedildi.
Kahramanmaraş’ta görev yapan Doç. Dr. B.F.K., Doç. Dr. R.A.O., Doç. Dr. E.K. ve Dr. Ç.A.’nın da kendi yaşadıkları kayıplara rağmen görevlerini sürdürdüğü ve farklı deprem bölgelerinde sağlık hizmeti sunduğu belirtildi.
Hatay’dan kooperatif ortakları Doç. Dr. A.Y. ile Dr. A.G.’nin evlerinin ağır hasar alarak yıkıldığı, Adana’daki ortaklardan Dr. İ.Y.’nin konutunun ise orta hasarlı olduğu ifade edildi.
Başkan Şahin 60 Gün Otel Odasında Yaşadı
Kooperatif Başkanı Ahmet Rıza Şahin’in depremin sabahı saat 07.00’de görevine başladığı, ailesini güvenli bir ortama yerleştiremediği için hastane yakınındaki Evliya Çelebi Uygulama Oteli’nde iki çocuğuyla birlikte 8 metrekarelik bir odada 60 gün yaşadığı açıklandı. Bu süreçte yaklaşık 42 bin TL konaklama gideri ödediği belirtildi.
Deprem sonrası kooperatifin 6 ortağının Ankara ve Konya gibi illere taşınmak zorunda kaldığı, sağlık hizmetlerinin önemli bir bölümünün ise deprem sürecinde Adana’da sürdürüldüğü ifade edildi.
Amaç: Depreme Dirençli Yaşam Alanı
Açıklamada, yeni bir depremin ne zaman yaşanacağının bilinmediğine dikkat çekilerek, deprem mağduru hekimlere yönelik “yaraları birlikte sarma” çağrısıyla kooperatif fikrinin ortaya çıktığı belirtildi.
Hekimlerin görev başındayken ailelerinin güvenli bir ortamda bulunmasını istemesinin bu girişimin temel motivasyonu olduğu kaydedildi. Bu doğrultuda:
- Depreme dirençli,
- Hızlı organize olunabilecek,
- Dayanışma temelli bir yaşam alanı oluşturulması hedeflendiği ifade edildi.
Kamu kurumlarıyla konteyner alanı oluşturulması amacıyla görüşmeler yapıldığı ancak sonuç alınamaması üzerine ortakların kendi imkânlarıyla arsa arayışına başladığı bildirildi.
31 Bin Metrekarelik Arazi Satın Alındı
Depremin ikinci ayı dolmadan imar sınırına komşu bir köyde, 34 ortak için kişi başına yaklaşık bir dönüm düşecek şekilde toplam 31 bin metrekare büyüklüğünde arsa satın alındığı ve bu girişimin ulusal basında da yer aldığı belirtildi.
Süreç Mevzuata Uygun Yürütülüyor
Kooperatifin 2024 yılı Genel Kurulu’nda arazinin imar sürecinin ilerletilmesi yönünde karar alındığı ifade edilerek şu bilgiler paylaşıldı:
- Üç ayrı şehir plancısıyla görüşme yapıldı,
- Bir şehir plancısıyla anlaşma sağlanarak zemin etüt ve sondaj çalışmaları gerçekleştirildi,
- Arazide uzun süredir tarımsal üretim yapılmadığı tespit edildi,
- Milli Parklar Müdürlüğü ile Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden sit alanı olmadığına dair resmi yazılar alındı,
- Toplam 12 kurumdan görüş temin edildi.
Tüm işlemlerin şeffaflık ve mevzuata uygunluk esasına göre yürütüldüğü vurgulandı.
“Siyasi Değil, Dayanışma Girişimi”
Kooperatif ortaklarının deprem bölgelerinin sosyolojik yapısına uygun yaşam kültürüne sahip hekimlerden oluştuğu ve herhangi bir siyasi parti üyeliği bulunmadığı belirtilen açıklamada, deprem mağduru doktorlara yönelik adil ve şeffaf yaklaşımı nedeniyle Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’a teşekkür edildi.
Açıklamanın sonunda, Karaömerli Kooperatifi’nin siyasi bir oluşum olmadığı vurgulanarak, “Bu yapı; afet sonrası dayanışmanın, mesleki sorumluluğun ve aile güvenliğinin bir sonucudur” ifadelerine yer verildi.