Dolar 32,3818
Euro 34,7380
Altın 2.407,95
BİST 10.101,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adana 27°C
Hafif Yağmurlu
Adana
27°C
Hafif Yağmurlu
Çar 25°C
Per 24°C
Cum 23°C
Cts 20°C

Fiyatlar artıyor, suçlu aranıyor! / Niyazi Koç yazdı

2 Aralık 2022 12:03 | Son Güncellenme: 2 Aralık 2022 12:17
A+
A-

Günlerdir temel gıda ürünlerindeki aşırı fiyat artışlarını konuşmaya devam ederken bir yandan da suçlu aramaya devam ediyoruz.

Üreticilerden başlayan süreç satış noktalarına kadar devam etmekte olup  son tüketiciye ulaşılan marketlerin fiyatları sorgulanmaya devam ediyor.

Yıllardır  serbest piyasa adı altında  üretimden tüketime devam eden süreçte her isteyenin istediğini yaptığı bir sürecin sonucudur.

Serbest piyasa adı altında aşırı kar elde etme hırsı üreticiden aracıya aracıdan marketlere uzanan zincirde her yeri  sarmış durumda.

Son yapılan denetlemelerde marketlerin raftaki etiket fiyatı ile kasadaki fiyat arasındaki farklılıklardan kaynaklanıyormuş gibi bir imaj yaratılması oldukça basit bir tutumdur.

Bu durum sanki  yüksek fiyatların tek nedeniymiş gibi bir algı yaratılıyor kamuoyunda.

Kontrol  ve denetim mekanizmalarını kör topal et  devletin üretim olanaklarının yok edilmesine göz yum, seyirci kal sonra da etiket ve kasadaki fiyat farkı varsa suçluyu buldum diye algı yarat.

Bu duruma acaba bunu yapanlarda inanıyor mu?

Üreticiyi ve tüketiciyi  serbest piyasa adı altında  tekellerin ve oligarşik finans yapılarına teslim et sonrada  suçlu kim diye aramaya başla.

Suçlu varsa suça teşvik edenlerde vardır,suçlu varsa bunlara  göz yumanlarda vardır,yol verenlerde vardır.

Yoksa polisiye veya bir kısım ekonomik uygulamalar ile bu durum önlenemez.

Üreticilerin en büyük derdi enerji ve hammadde tedarik fiyatlarındaki artışlardır.

Bu maliyetlerde lojistik ve saklama-koruma maliyetleri de eklenince fiyatlar bir şekilde artmaya devam ediyor.

Tüketiciye ulaşmanın ve sunmanın son noktası olan marketlerinde kar’lılığı eklenince fiyatlar yerinde durmuyor  doğal olarak.

Üretici firmalarında enflasyonu ve maliyet artışlarını bahane ederek serbest piyasa diyerek  yüksek kar’lılık peşinde koşması,aracı toptancıların kendilerini enflasyon karşısında koruma içgüdüsü,büyük zincir marketlerin depolarında ürün stoklaması gibi daha bir çok faktör kontrol ve denetim altına alınmazsa gıda enflasyonu önlenemez.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.