Adana ihracatta vites yükseltti! Nisan’da yüzde 35,1’lik rekor artış
Adana, Nisan ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %35,1 oranında dikkat çekici bir artış kaydederek 316 milyon 567 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi.
Adana Sanayi Odası (ADASO) Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, Adana’nın 2026 yılı Nisan ayı ihracat verilerini kamuoyuyla paylaştı. Açıklanan verilere göre Adana, Nisan ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %35,1 oranında dikkat çekici bir artış kaydederek 316 milyon 567 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi.
Türkiye Ortalamasının Üzerinde Bir Performans
Türkiye genelinde Nisan ayı ihracatı %22,3 artarak 25 milyar 403 milyon dolara ulaşırken, Adana bu ortalamanın oldukça üzerine çıkmayı başardı. Başkan Kıvanç, Adana’nın sergilediği bu performansın yerel sanayicinin küresel rekabetteki çevikliğini ve kararlılığını simgelediğini belirtti. 2026 yılının ilk dört ayını kapsayan Ocak-Nisan döneminde ise kentin toplam ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre %14,7 artışla 1 milyar 114 milyon 145 bin dolar seviyesine yükseldi.
Türkiye Genelinde Tarihi Başarı
Ülke genelindeki ihracat ivmesine de değinen Kıvanç, Nisan ayı rakamlarının 2025 yılı Aralık ayındaki rekorun ardından tarihin en yüksek ikinci aylık ihracat değeri olduğunu vurguladı. Bu başarıdaki temel etkenler olarak savunma sanayindeki ivme, orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürün ihracatındaki 2,4 milyar dolarlık artış ve Körfez ülkelerinden gelen talebin Türkiye’ye yönelmesi gösterildi.
İhracatın Lideri Kimya, Rotası İspanya Oldu
Sektörel bazda bakıldığında Adana ihracatının lokomotifi yine kimya sektörü oldu. Nisan ayında sektör bazlı dağılım şu şekilde gerçekleşti:
- Kimya: 88 milyon 639 bin dolar
- Tekstil: 50 milyon 389 bin dolar
- Otomotiv: 34 milyon 618 bin dolar
Adana’nın en çok ihracat gerçekleştirdiği ülkeler sıralamasında ise 27 milyon 267 bin dolar ile İspanya ilk sırada yer alırken; bu ülkeyi sırasıyla Almanya ve İtalya takip etti. Başkan Kıvanç, 316 milyon dolarlık aylık ihracat rakamının şehrin üretim potansiyelini kanıtladığını belirterek, tüm ihracatçıları tebrik etti.