15 Ekim 2026, 15:38:22
Dolar 42,2340
Euro 48,8802
Altın 5.629,56
BİST 10.824,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adana 24°C
Az Bulutlu
Adana
24°C
Az Bulutlu
Cts 24°C
Paz 16°C
Pts 19°C
Sal 20°C

“Adana’nın altyapı ve çöp sorunu için ortak planlama şart”

Araştırmacı yazar Niyazi Koç, Mavi Radyo 91.0’da gündemi değerlendirdi. İstanbul ve Adana’da etkili olan sağanak yağışların altyapı eksikliklerini ortaya koyduğunu belirten Koç, Sarıçam’daki plansız yapılaşma, Sofulu çöplüğü ve Yüreğir’deki kentsel dönüşüm ile belediye taşınmazlarına ilişkin sorunların çözümü için kurumlara ortak hareket etme çağrısında bulundu.

“Adana’nın altyapı ve çöp sorunu için ortak planlama şart”
15 Ekim 2026 13:04
A+
A-

Araştırmacı yazar Niyazi Koç, 15 Ekim Perşembe günü Mavi Radyo 91.0’da yayımlanan programında Türkiye ve Adana gündemini değerlendirdi. İstanbul’da Halk TV’ye yönelik gelişmelerden sağanak yağışların yol açtığı zarara, Adana’nın altyapı sorunlarından Yüreğir Belediyesi’ndeki tartışmalara kadar birçok başlığı ele alan Koç, özellikle kentin uzun vadeli planlama eksikliğine dikkat çekti.

Halk TV üzerinden basın özgürlüğü tartışması

Türkiye’de medya kuruluşlarının mülkiyeti ve yayın politikaları üzerine değerlendirmelerde bulunan Koç, programında Halk TV’ye yönelik müdahale iddialarını gündeme getirdi. Medya kuruluşlarının sahiplik yapılarının yayın içerikleri üzerindeki etkisine işaret eden Koç, basın özgürlüğü ve hukuki süreçlerin önemini vurguladı.

Bir medya kuruluşunun yayın çizgisinin eleştirilebileceğini ancak bunun tek başına kapatılmasını veya faaliyetlerinin durdurulmasını haklı göstermeyeceğini belirten Koç, basın kuruluşlarına yönelik işlemlerin hukuki ve vicdani açıdan değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Medyanın belirli sermaye gruplarının çıkarları doğrultusunda yayın yapmasının kamuoyunun doğru bilgilendirilmesini olumsuz etkileyebileceğini kaydeden Koç, basının toplumsal sorumluluğuna dikkat çekti.

İstanbul ve Adana’da yağışlar altyapı sorunlarını gündeme taşıdı

İstanbul’da etkili olan sağanağın su baskınlarına ve can kayıplarına yol açtığını belirten Koç, kentlerdeki altyapı sistemlerinin aşırı yağışlara karşı yeterliliğinin sorgulanması gerektiğini söyledi.

Adana’da da gece saatlerinde etkili olan kuvvetli yağmur ve fırtınanın bazı bölgelerde su baskınlarına neden olduğunu dile getiren Koç, yaşananların kent planlaması ve altyapı yatırımlarının önemini bir kez daha ortaya koyduğunu belirtti.

Koç, özellikle altyapısı tamamlanmamış bölgelerde yapılaşmaya izin verilmesini eleştirerek imar ve iskân süreçlerinin kamu yararı gözetilerek yürütülmesi gerektiğini ifade etti.

Sarıçam’da yapılaşma ve altyapı uyarısı

Adana’nın gelişen ilçelerinden Sarıçam’daki yapılaşmaya dikkat çeken Koç, bazı bölgelerde konutların tarım arazileri ve dere yatakları çevresinde yoğunlaştığını, yol, kanalizasyon ve diğer altyapı hizmetlerinin yetersiz kalabildiğini savundu.

Yeni yerleşim alanlarının yalnızca konut üretimi üzerinden değerlendirilmesinin yanlış olduğunu belirten Koç, ulaşım, kanalizasyon, yağmur suyu drenajı ve sosyal donatı alanlarının da planlamaya dâhil edilmesi gerektiğini vurguladı.

Sarıçam’ın gelecekte ciddi kentsel gelişim ve dönüşüm sorunlarıyla karşılaşabileceği uyarısında bulunan Koç, Büyükşehir Belediyesi ile Sarıçam Belediyesi başta olmak üzere ilgili kurumların sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini kaydetti.

Sofulu çöplüğü için ortak çözüm çağrısı

Koç’un programda öne çıkardığı konulardan biri de Sofulu çöplüğü çevresindeki yerleşim alanları oldu. Çöp sahasının çevresinde konutlaşmanın artmasını eleştiren Koç, bölge sakinlerinin koku ve çevre kirliliği gibi sorunlarla karşı karşıya kaldığını belirtti.

Çöp sahasının çevresindeki yapılaşmanın planlama açısından ciddi soru işaretleri doğurduğunu ifade eden Koç, bölgede yaşayan insanların çevre ve sağlık risklerinden korunması gerektiğini söyledi.

Adana’nın çöp sorununun yalnızca yerel yönetimlerin tek başına çözebileceği bir mesele olmadığını belirten Koç, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Adana Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin eş güdüm içinde hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

Koç, çöp sahasının geleceğine ilişkin kalıcı bir çözüm geliştirilmesi ve kentin uzun vadeli ihtiyaçlarının dikkate alınması gerektiğini belirterek, “Adana’nın 50 yıllık geleceğinin planlanması lazım” değerlendirmesinde bulundu.

Adana’nın tanıtımı kebap ve şırdanla sınırlı kalmamalı

Adana’da düzenlenen Altın Koza Film Festivali ile Uluslararası Adana Lezzet Festivali’ni de değerlendiren Koç, bu organizasyonların kentin tanıtımına katkı sunduğunu ifade etti.

Bununla birlikte Adana’nın tanıtımının yalnızca kebap, şırdan ve şalgam gibi gastronomi ürünleri üzerinden yürütülmesini yeterli bulmadığını belirten Koç, kentin tarihî, kültürel ve ekonomik potansiyelinin daha geniş bir perspektifle ele alınması gerektiğini söyledi.

Adana’nın tarım, sanayi, turizm ve lojistik alanlarında önemli avantajlara sahip olduğunu vurgulayan Koç, tarihî mirasın ve kültürel değerlerin de tanıtım çalışmalarına dâhil edilmesi gerektiğini kaydetti.

Koç, kentin potansiyelinin daha iyi değerlendirilmesi için yerel yöneticilerin dar siyasi hesapların ötesine geçerek ortak hedefler doğrultusunda çalışması gerektiğini ifade etti.

Türkiye Belediyeler Birliği seçimi gündeminde

Programında Türkiye Belediyeler Birliği’ndeki başkanlık sürecine de değinen Koç, Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın başkan vekilliği görevini üstlendiğini, Karalar’ın görevden uzaklaştırılmasının ardından ise Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in bu göreve geldiğini hatırlattı.

Birlik yönetimindeki değişiklikleri değerlendiren Koç, başkan vekilliği seçiminin siyasi açıdan önem taşıdığını belirtti. Cumhuriyet Halk Partisi’nin aday çıkarmayarak başka bir adayın desteklenmesi yönünde karar aldığına ilişkin değerlendirmesinde ise bu tutumun Cumhur İttifakı’nın yönetimi devralmasını önleme açısından önemli olduğunu savundu.

Koç, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce’nin seçilme ihtimaline ilişkin beklentisini de dile getirdi.

Yüreğir’de başkan vekilliği ve yargı süreci

Yüreğir Belediyesi’nde başkan vekilliği seçimine ilişkin tartışmaları da gündeme getiren Koç, seçim sonucuna yönelik itirazların ve yargı sürecinin yakından takip edildiğini belirtti.

Belediye başkan vekilliği seçiminin hukuki dayanaklarının açıklığa kavuşturulması gerektiğini ifade eden Koç, mahkemenin vereceği kararın yeni bir seçim yapılıp yapılmayacağı açısından belirleyici olabileceğini söyledi.

Koç, benzer hukuki durumlarda farklı kararlar verilmesinin kamuoyunda soru işaretleri yarattığını belirterek, yargı kararlarında hukuki tutarlılığın önemine dikkat çekti. Yüreğir Belediye Başkanı Ali Demirçalı’nın görevden uzaklaştırılması sürecini de eleştiren Koç, kesinleşmemiş bir mahkûmiyet kararının ve isnat edilen suçun hukuki niteliğinin değerlendirilmesi gerektiğini savundu.

Kentsel dönüşüm alanındaki iddialar araştırılmalı

Yüreğir’de yeni adliye binası yakınındaki kentsel dönüşüm alanına ilişkin sorunları da gündeme taşıyan Koç, söz konusu projeyle ilgili yargı kararları bulunduğunu ve inşaat faaliyetlerinin devam ettiğine ilişkin iddiaların açıklığa kavuşturulması gerektiğini belirtti.

Koç’un aktardığına göre, Kaymakamlık tarafından yürütülen inceleme kapsamında hazırlanan bilirkişi raporunda yapı ruhsatı, müteahhitlik yeterliliği ve emsal fazlası konularında tespitler yer aldı. Koç, raporun belediyeye gönderildiğini belirterek ilgili kurumların kamuoyunu bilgilendirmesi gerektiğini ifade etti.

Kentsel dönüşüm sürecinde hem hak sahiplerinin hem de diğer tarafların mağduriyetlerinin giderilmesi gerektiğini söyleyen Koç, ilgili tarafların bir araya gelerek çözüm araması çağrısında bulundu.

Belediye taşınmazlarının kullanımı tartışması

Yüreğir Belediyesi’ne ait spor alanları ve halı sahaların geçmişteki kiralama ve devir işlemlerini de eleştiren Koç, bazı taşınmazların belediye şirketine devredildiğini ve daha sonra düşük bedellerle kiraya verildiğini öne sürdü.

Söz konusu işlemlere ilişkin denetim raporları ve müfettiş değerlendirmeleri bulunduğunu belirten Koç, belediyeye ait taşınmazların kamu yararı doğrultusunda yönetilmesi gerektiğini vurguladı.

Koç, belediye mülkiyetindeki alanların yeniden belediye yönetimine kazandırılması ve gerekli görülmesi hâlinde şeffaf ihale süreçleriyle kiraya verilmesi gerektiğini savundu. Özellikle dar gelirli yurttaşların spor yapabileceği alanların kullanımında kamu yararının öncelikli olması gerektiğini belirtti.

İlgili kurumların iddialara açıklık getirmesi ve belediye taşınmazlarının kullanımına ilişkin bilgileri kamuoyuyla paylaşması gerektiğini ifade eden Koç, yerel yönetimlerde şeffaflık ve hesap verebilirliğin önemine dikkat çekti.

Adana için uzun vadeli planlama vurgusu

Programının genelinde Adana’nın altyapı, çevre, kentsel dönüşüm ve yerel yönetim sorunlarını değerlendiren Niyazi Koç, kentin geleceğinin günübirlik kararlarla şekillendirilemeyeceğini belirtti.

Koç’a göre, altyapı yatırımlarından çöp yönetimine, konutlaşmadan ulaşım planlamasına kadar birçok alanda kurumlar arasında eş güdüm sağlanması gerekiyor. Kentin ekonomik ve kültürel potansiyelinin değerlendirilmesi için de siyasi ayrışmaların ötesinde ortak bir yaklaşım benimsenmesi önem taşıyor.

Koç, Adana’nın mevcut sorunlarının çözümü için ilgili kurumların sorumluluk üstlenmesi ve uzun vadeli, uygulanabilir planlar hazırlaması gerektiğini vurguladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.