15 Ekim 2026, 10:41:03
Dolar 42,2340
Euro 48,8802
Altın 5.629,56
BİST 10.824,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adana 24°C
Az Bulutlu
Adana
24°C
Az Bulutlu
Cts 24°C
Paz 16°C
Pts 19°C
Sal 20°C

“Dalında 5 lira, pazarda 40 lira! Bu nasıl düzen?”

CHP Adana Milletvekili, TBMM BaşkanlıkDivanı Üyesi Dr. Müzeyyen Şevkin’in narenciye üreticilerinin yaşadığısorunların araştırılması amacıyla Meclis’e sunduğu araştırma önergesi, CHPGrubu önerisi olarak TBMM Genel Kurulu’nda görüşüldü.

“Dalında 5 lira, pazarda 40 lira! Bu nasıl düzen?”
15 Ekim 2026 09:37
A+
A-

Önergenin gerekçeleriniCHP Grubu adına açıklayan Dr. Şevkin, konuşması sırasında torbadaki portakal,limon ve mandalinaları kürsüye boşaltarak Çukurova’nın üreticisinin yaşadığıekonomik çıkmaza dikkat çekti. Üreticinin bahçede zarar ettiğini, tüketicininise aynı ürünü pazarda ve markette yüksek fiyatlarla almak zorunda kaldığınıvurgulayan Dr. Şevkin, iktidara somut destek çağrısında bulundu.

“ÇUKUROVA’NIN ÇİFTÇİSİ KAN AĞLIYOR!”

Türkiye’nin narenciye üretiminde başıçeken Çukurova’da üreticinin ağır bir ekonomik darboğazla karşı karşıyaolduğunu belirten Dr. Müzeyyen Şevkin, “Adana’dan, Hatay’dan, Mersin’dençiftçinin sesi, gözü, kulağı olmak için buradan haykırıyoruz. Narenciyeüreticimiz kan ağlıyor!” dedi.

Türkiye’de yılda yaklaşık 6 milyon tonnarenciye ve 2 milyon ton limon üretildiğini, üretimin yaklaşık yüzde 80’ininÇukurova’da gerçekleştirildiğini belirten Dr. Şevkin, bu büyük üretim gücünerağmen çiftçinin emeğinin karşılığını alamadığını söyledi.

“MALİYET ARTIYOR, ÜRÜN DALINDA KALIYOR”

Mazot, gübre, elektrik ve zirai ilaçfiyatlarındaki artışın üreticiyi çıkmaza sürüklediğini kaydeden Dr. Şevkin,limonda kilogram başına üretim maliyetinin 20 lirayı aştığını, dönüm başınamaliyetin ise 15 bin liraya ulaştığını ifade etti. Sezon başında 8-12 liraseviyesinde olan limonun bahçe fiyatının 5 liraya kadar gerilediğini, erkencimandalinanın 5-7 liradan satıldığını, bazı türlerde fiyatın 2 liranın altınadüştüğünü belirten Dr. Şevkin, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bir limon bahçesi yıllarca emekistiyor, yıllarca meyve vermesini bekliyorsunuz. Ama ürün para etmiyor. Bahçeyeişçi soktuğunuzda, toplama masrafını bile karşılayamıyorsunuz. Üretici, binbiremekle yetiştirdiği ürünü dalında çürümeye terk ediyor. Bu nasıl bir düzendir?”

“DALINDA 5 LİRA, PAZARDA 30-40 LİRA!”

Üretici ile tüketici arasındaki fiyatuçurumuna dikkat çeken Dr. Şevkin, aynı ürünün pazarda ve markette 30-40 lirayasatıldığını belirterek üreticinin de tüketicinin de mağdur edildiğinivurguladı.

Dr. Şevkin, “Üretici ucuza satamadığıiçin değil, ürününü maliyetinin altında satmak zorunda kaldığı için zararediyor. Tüketici ise yüksek fiyatlar nedeniyle narenciyeye ulaşamıyor. Üreticikazanamıyor, tüketici alamıyor. Bu tablonun sorumluluğu görmezden gelinemez!”ifadelerini kullandı.

“MERSİN LİMANI’NDAKİ MALİYETLER İHRACATIZORLUYOR”

Narenciye üreticisinin yalnızca tarımsalmaliyetlerle değil, ihracat sürecindeki yüksek giderlerle de mücadele ettiğinibelirten Dr. Şevkin, Mersin Limanı’ndaki elleçleme ve ücretlendirmeuygulamalarının yeniden ele alınmasını istedi.

Liman hizmetlerinde indirme, bindirme,forklift ve konteyner kiralama gibi 27 ayrı kalemde ücret alındığını, dolarüzerinden uygulanan fiyatlandırmanın üretici ve ihracatçının yükünü artırdığınıdile getiren Dr. Şevkin, Mersin Deniz Ticaret Odası’nın görüşlerinin de dikkatealınması gerektiğini söyledi.

Limanların özelleştirilmesi sürecindedile getirdikleri uyarıları hatırlatan Dr. Şevkin, “Limanlar bu ülkeninüreticisine hizmet etmeli. İhracatçının önüne yeni maliyetler çıkaranuygulamalar, Çukurova’nın emeğine ve Türkiye’nin ihracatına zarar veriyor”dedi.

“LOJİSTİK KRİZİ ÇİFTÇİNİN CEBİNDENÇIKIYOR”

İklim krizi, zirai don ve kuraklığınyanı sıra yanlış ekonomi ve dış ticaret politikalarının da üreticiyi olumsuzetkilediğini kaydeden Dr. Şevkin, Karadeniz hattındaki gemi trafiğine ilişkinaksaklıkların ihracat maliyetlerini katladığını belirtti.

Deniz yoluyla yaklaşık 3 bin dolarayapılabilecek bir sevkiyatın kara yoluyla tır başına 9-10 bin dolara malolabildiğine dikkat çeken Dr. Şevkin, aradaki farkın doğrudan üreticinin veihracatçının sırtına yüklendiğini ifade ederek, “İhracat tıkanınca iç piyasa dadarbe alıyor. Ürün elde kalıyor, fiyatlar üretici aleyhine geriliyor. Bununbedelini yine çiftçimiz ödüyor. Hatay Erzin-Dörtyol demiryolu güzergâhlarıdevreye alınmalı, Çin, Uzak Doğu ve Orta Doğu pazarlarına yönelik yeni ihracatkanalları açılmalıdır” diye konuştu.

“YILLARIN EMEĞİ AĞAÇLAR SÖKÜLEREK YOKEDİLİYOR!”

Üreticinin zarar nedeniyle narenciyeağaçlarını sökmek zorunda kaldığını belirten, benzer tablonun daha önce süt,zeytin ve zeytinyağında da yaşandığını hatırlatan, tarımda sürdürülebilirliğintehlikeye girdiğini vurgulayan Dr. Şevkin, “Bugün üretici para kazanamadığıiçin ağacını söküyor. Yarın bu ülkede limon ve narenciye bulmakta zorlanırsakbunun sorumlusu kim olacak? Tarımı ve üreticiyi korumak, ülkenin geleceğinikorumaktır” dedi.

MÜZEYYEN ŞEVKİN’DEN 5 SOMUT ÇÖZÜMÖNERİSİ

Narenciye üreticisinin sorunlarınıgündeme getirmenin yanı sıra çözüm önerilerini de sıralayan CHP’li Dr. MüzeyyenŞevkin, iktidara şu çağrılarda bulundu:

–       TONBAŞINA EN AZ 5 BİN LİRA DOĞRUDAN DESTEK: Narenciye üreticisine acilen doğrudan destek sağlanmalı.

–       BORÇLARAFAİZSİZ ERTELEME:Üreticilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları en aziki yıl süreyle faizsiz ertelenmeli.

–       İÇTÜKETİM ARTIRILMALI: Kamukurumlarında ve fabrikalarda haftada en az bir gün narenciye suyu tüketimiteşvik edilerek üreticiye yeni bir pazar oluşturulmalı.

–       DEMİRYOLUVE LOJİSTİK DESTEĞİ SAĞLANMALI:Hatay Erzin-Dörtyol demiryolu güzergâhları devreye alınarak ihracat maliyetleridüşürülmeli.

–       YENİİHRACAT PAZARLARI AÇILMALI:Çin, Uzak Doğu ve Orta Doğu pazarlarına yönelik ihracat olanaklarıgeliştirilmeli.

“ÇİFTÇİ DESTEKLENİRSE TÜKETİCİ DE NEFESALIR!”

Tarımsal üretimin ve çiftçinindesteklenmesinin yalnızca üreticinin değil, bütün ülke ekonomisinin yararınaolduğunu vurgulayan Dr. Şevkin, “Çiftçiyi desteksiz bırakmayın. Ülkeekonomisini bu şekilde büyütemezsiniz. Üreticinin sesini duyun. Çiftçidesteklenirse tüketici de nefes alır, ülke ekonomisi de rahat eder.Çukurova’nın bereketli topraklarında üretim yapan çiftçimizin emeğininkarşılığını alması için mücadelemizi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

Görüşmelerin ardından CHP’nin grupönerisi olarak Dr. Müzeyyen Şevkin’in hazırladığı ve gerekçelerini açıkladığı ‘AraştırmaÖnergesi’ AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.