Dolar 38,7820
Euro 43,3704
Altın 4.050,97
BİST 9.700,17
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adana 24°C
Yağmurlu
Adana
24°C
Yağmurlu
Çar 25°C
Per 25°C
Cum 28°C
Cts 31°C

Depremzede vatandaşa bir darbe de DASK ve sigorta şirketlerinden!

Depremzede vatandaşa bir darbe de DASK ve sigorta şirketlerinden!
13 Mayıs 2025 15:51
A+
A-

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, 6 Şubat depremlerinde evleri hasar gören vatandaşların bir darbe de Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) ve sigorta şirketlerinden yediğini bildirdi.
6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıkıcı etkilerinin ardından hasarlı evlerde yaşanan kaos ve dolayısıyla vatandaşın sıkıntılarının artarak devam ettiğini belirten Dr. Şevkin, evi orta hasarlıyken ağır hasarlıya çevrilip yıkılan ya da yıkılmayı bekleyen bir çok vatandaşa tazminat ödemesi yapılmadığını, evleri orta hasarlıyken hafif hasarlıya çevrilen ve güçlendirme yapılan vatandaşlara ödenen DASK tazminatlarının da geri istendiğini vurguladı. Dr. Şevkin, kira yardımlarının ise komik miktarlarda kaldığını dile getirdi.
“ÖDEME YAPILMIYOR, ÖDENEN PARALAR İSE GERİ İSTENİYOR”
CHP’li Dr. Müzeyyen Şevkin, konuyla ilgili olarak Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a olmak üzere iki ayrı soru önergesi sundu. Soru önergelerine gerekçe olarak “Orta hasarlı evlerin Bakanlık kararıyla ağır hasarlıya çevrilip yıkılmasından ya da yıkım kararı verilmesinden sonra vatandaşlara Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) ve birçok sigorta şirketi tarafından tazminatları ödenmemiştir. Evleri orta hasarlıdan hafif hasarlıya çevrilen vatandaşlara ödenen DASK tazminatı ise geri istenmektedir. Depremzede vatandaşlara neden ödeme yapılmadığı ve DASK tarafından gönderilen yazılı bildirimle ödenen tazminatların geri istenmesinin nedenleri ve sonuçları kamuoyuna açıklanmalıdır” diyen CHP’li Dr. Şevkin, mağduriyetin giderilmesini istedi.
Dr. Şevkin, “Orta hasarlı konutların Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kararı ve illerde Valilik olurlarıyla yıkıldığı göz önüne alınmalıdır. Hazine ve Maliye Bakanlığı, devletin kurumlarınca gerçekleşen uygulamaları dikkate almalı ve depremzede vatandaşların DASK’tan ve sigorta şirketlerinden kaynaklanan mağduriyetini gidermelidir. Ayrıca depremin üzerinden geçen 2.5 yıla rağmen ödenen kira fiyatları 7500 lirada kalmıştır. Kira fiyatlarının artış oranları göz önüne alındığında depremzede kiracılara ödenen kira bedelleri çok yetersiz kalmaktadır” diye konuştu.
YANIT ARAYAN SORULAR
CHP’li Dr. Müzeyyen Şevkin, bu kapsamda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un şu sorulara yanıt vermesini bekliyor:

  • “Türkiye genelinde orta hasarlıdan ağır hasarlıya çevrilen bina sayısı kaçtır? Orta hasarlıdan ağır hasarlıya çevrilip yıkılan bina sayısı kaçtır?
  • Türkiye genelinde orta hasarlıdan hafif hasarlıya çevrilip güçlendirme yapılan bina sayısı kaçtır?
  • Evi orta hasarlıyken ağır hasarlıya çevrilen ve yıkılan ve DASK ile sigorta şirketlerinden herhangi bir tazminat alamayan depremzede vatandaş sayısı kaçtır?
  • Evi orta hasarlıyken DASK tazminatı alan ve ardından evi yıkıldıktan sonra DASK tazminatı geri istenen depremzede vatandaş var mıdır? Varsa Türkiye genelinde kaç kişidir?
  • Evi orta hasarlıyken hafif hasarlıya çevrilen ve bu nedenle aldığı tazminat DASK tarafından geri istenen vatandaş sayısı kaçtır?
  • DASK’ın hasarlı evler için ödediği tazminat miktarı nasıl belirlenmektedir ve belirlenen oranın yetersiz bulunması durumunda vatandaşın yapması gerekenler nelerdir?
  • Yıllarca primlerini düzenli olarak sigorta şirketlerine ödeyen depremzede vatandaşlara tam da gerekli olduğu anda sahip çıkılmıyorsa bu denetimi kim ya da kimlerin yapması bekleniyor? DASK’tan ve sigorta şirketlerinden kim ya da kimler vatandaş adına hesap soracak?
  • DASK’ın ve sigorta şirketlerinin evleri yıkılan vatandaşlara hiç ödeme yapmaması ya da ödediği tazminatları geri istemesinin yasal bir gerekçesi var mıdır?
  • Mağdur vatandaşlara karşı olan yükümlülüklerini yerine getirmeyen sigorta şirketleri; Bakanlık, valilik ve adli makamlar tarafından denetlenecek midir? Vatandaşların DASK ve sigorta şirketlerinden kaynaklanan mağduriyeti giderilecek midir?
  • Depremzede vatandaşlara ödenen kira desteğinde bir artış olacak mıdır?”
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.