Dolar 34,9525
Euro 36,6338
Altın 3.020,61
BİST 10.058,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adana 18°C
Parçalı Bulutlu
Adana
18°C
Parçalı Bulutlu
Cum 16°C
Cts 15°C
Paz 12°C
Pts 15°C

“Pamuk fiyatı en az 30 lira üstünde olmalıdır”

“Pamuk fiyatı en az 30 lira üstünde olmalıdır”
24 Ağustos 2024 17:26 | Son Güncellenme: 24 Ağustos 2024 17:28
A+
A-

ADANA- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, beyaz altın olarak bilinen pamukta hasada sayılı günler kala üretim maliyetinin 27 lira seviyesinde olduğuna dikkat çekerek, “Derhal pamuk alım fiyatını 30 liranın üstünde açıklayın, destekleme primini 5 liraya yükseltin!” dedi. Anlık olarak borsalarda ve piyasada pamuk fiyatlarının 19-20 lira olarak görüldüğünü anlatan Barut, pamuk üreticisinin piyasaya kurban edilmemesini istedi.

“EKİM ALANLARI HIZLA GERİLEDİ”

Çukurova’da hasadın yaklaştığı bir pamuk tarlasından seslenen Ayhan Barut, “Pamuk emektir, umuttur, iştir, aştır, beyaz altındır. Beyaz altın diyarı Adana’da pamuk hasatı çok yaklaştı. Tekstil ve konfeksiyon sanayisinin hammaddesi olan pamuk, 30’dan fazla işkolunun ayrılmaz parçası, çok stratejik bir üründür. Ancak pamuk ve pamuk üreticisinin kaderi son yıllarda çok kötü. Her geçen yıl da pamuk ekim alanları azalıyor. Ülkemizde 1998 ve 1999 yıllarında yaklaşık 760 bin hektar alanda pamuk ekimi yapılırdı. Şu günlere gelince yarıdan fazla azalarak 350 bin hektara kadar gerilemiştir. Bunun paralelinde, Adana’da bir dönem 3.5 milyon dönüme kadar ekilen pamuk ekim alanı yok denecek kadar azaldı, 150 bin dekara kadar geriledi” diye konuştu.

“PAMUKTA FİYAT 30 LİRA VE ÜSTÜNDE OLMALIDIR”

Hasadın yaklaştığı pamukta üreticilerin endişeli ve tedirgin bir bekleyiş içinde olduğuna vurgu yapan Ayhan Barut, şunları kaydetti:
“Çünkü tüm tarım ürünlerinde özellikle bu yılın içinde ürün fiyatları maliyetin çok altında seyrediyor. Üreticiyi zarar ettiriyor, bu nedenle çiftçiler çeşitli eylemlere yöneliyor. Üreticiler ürettiğinden kazanamadığı için hızlı bir şekilde tarımdan uzaklaşıyor. Çok stratejik bir ürün olan pamukla ilgili acı gerçekler var. AKP iktidarı döneminde 30 milyar dolarlık ithalat yapıldı. Neredeyse her yıl 1 milyon ton pamuk ithal ederek yurtdışındaki çiftçilere 2 milyar dolar ödüyorlar. Kendi üreticilerimize verilmeyen paralar, kendilerine ‘yerliyiz ve milliyiz’ diyenler tarafından dışarıya aktarıldı. Bu sene hasadın başlamasına sayılı günler kala, 1 kilogram pamuğun üreticiye maliyeti yaklaşık 27 lira civarında seyrediyor. Üreticinin eline geçmesi gereken fiyat ise en az 30 lira ve üstünde olmalıdır. Ancak şu anda borsalarda ve serbest piyasada pamuk 19-20 lira arasında görülüyor. Bu fiyat üreticinin idamıdır, ölüm fermanıdır. AKP iktidarına sesleniyoruz. Artık pamuğu bundan sonra görmek istiyorsak pamukta uygulanan teşvik primini  en az 5 lira olarak uygulamanız gerekiyor. Tarım Satış Kooperatiflerini destekleyerek çiftçinin eline pamukta 30 liranın üstünde fiyat verilmesini sağlamanız gerekiyor. Çiftçi ve tarım sektörü korunmaya, desteklenmeye muhtaçtır. Çiftçiyi ve tarımı serbest piyasanın acımasız rekabetine terk etmeyin!”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.