Türkiye’nin en büyük cemevi 29 Ekim’de açılacak
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından Horasan Erenleri Dernekler Federasyonu’na bağışlanan Horasan Erenleri Hacıbektaş Kültür ve Cemevi Külliyesi’nde çalışmalar tamamlanma aşamasına geldi. Türkiye’nin en büyük cemevi olma özelliğini taşıyan külliyenin açılışı 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda yapılacak.

Bahçeli, Aralık 2022’de arsayı federasyona bağışlamış, bununla da yetinmeyerek inşaat için maddi destekte bulunmuştu. Temeli 2023 sonunda atılan külliyede yaklaşık iki yıldır yoğun bir çalışma yürütülüyor.
Külliyenin mimarisinde Alevi-Bektaşi inancına özgü simgeler öne çıkıyor. Cem meydanında yer alan 12 kolon ve cam tavandaki 12 köşe, 12 imamı temsil ediyor. Yapının dört ana kapısı ise “şeriat, tarikat, marifet ve hakikat” makamlarını simgeliyor. İnanca göre her kapı arasında on makam bulunuyor. Buna atfen külliyenin girişine 40 sütun inşa edildi.
Kütüphane, sosyal tesis ve konaklama alanı
Sadece ibadet yeri değil, aynı zamanda bir kültür merkezi olarak planlanan külliyede ziyaretçilerin konaklayabileceği bölümler, geniş bir kütüphane, konferans salonu ve sosyal tesisler de yer alacak. Kütüphanede Alevilik-Bektaşilik ve bilimsel çalışmalarla ilgili kaynaklar bulunacak.
29 Ekim’de kapılarını açacak Horasan Erenleri Hacıbektaş Kültür ve Cemevi Külliyesi, hem mimarisi hem de kültürel işleviyle Türkiye’nin en büyük cemevi olarak hizmet verecek.