Dolar 32,3780
Euro 34,7386
Altın 2.435,18
BİST 10.054,14
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adana 29°C
Hafif Yağmurlu
Adana
29°C
Hafif Yağmurlu
Sal 27°C
Çar 24°C
Per 25°C
Cum 23°C
15 Haziran 2023 12:24
A+
A-

Erdoğan Şimşek’in programını “Kabullendim” demişti: İlk toplantı bugün!

Ekonomi Koordinasyon Kurulu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında yeni dönemin ilk toplantısını bugün gerçekleştirecek. Toplantı önce Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek “Biz yaptıklarımızla konuşulmak istiyoruz, Merkez Bankası kendi işini yapacak” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde saat 10.00’da başlayacak toplantıya; Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel katılacak.

Toplantıya Kurul üyesi olmayan Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın da davet edildiği öğrenildi. Hafize Gaye Erkan’ın ABD’nin gölge Dışişleri olarak adlandırılan CFR adlı kuruluşun üyesi olması büyük tepki yaratmıştı.

TOPLANTI ÖNCESİ AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Seçim beyannamemizde ortaya koyduğumuz perspektif Orta Vadeli Programa yansıyacak. Bu yılı da önümüzdeki üç yıla ilişkin hedefleri de güncelleyeceğiz” derken Mehmet Şimşek ise açıklamasında, “Biz yaptıklarımızla konuşulmak istiyoruz. Merkez bankası kendi işini yapacak.” ifadelerini kullandı.

İKİNCİ KEMAL DERVİŞ’İN PROGRAMINI KABULLENDİ

Mehmet Şimşek, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na görevine gelirken ekonomi yönetimine dair büyük tartışmaları da beraberinde getirdi. Şimşek, açıkladığı program üzerinden “İkinci Kemal Derviş” olarak değerlendirildi. Hatırlanacağı üzere Kemal Derviş 2000’li yılların başında sözde “Ekonominin kurtarıcısı” olarak Türkiye’ye gelmiş ve Türkiye’yi 500 milyar dolar borca batıran programa imza atmıştı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan da KKTC ve Azerbaycan ziyaretleri dönüşünde gazetecilere yaptığı açıklamada Mehmet Şimşek’in “Uluslararası normlara uygun” programını kabullendiğini belirtti. Erdoğan yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Tabii bazı arkadaşlar “Cumhurbaşkanı faiz politikalarında ciddi bir değişime mi gidiyor” gibi bir yanılgının içine düşmesin. Ben burada aynıyım. Ama Hazine ve Maliye Bakanımızın şu andaki düşüncesi noktasında, biz tabii kendisine burada atacağı adımları süratle, rahatlıkla Merkez Bankası’yla beraber atmasını kabullendik, “hayırlı olsun” dedik ve bu şekilde de enflasyonu tek haneye düşürmekteki kararlılığımızı da bildirdik.”

DOĞU PERİNÇEK: İKİNCİ KEMAL DERVİŞ!

Vatan Partisi Genel Başkanı Dr. Doğu Perinçek ise ekonomi yönetiminin başına getirilen Mehmet Şimşek için şunları söylemişti:

“Şimşek’in programı aynen Cumhuriyet Halk Partisi’nin programı, Babacan’ın, Davutoğlu’nun programı.  Yeni Kemal Derviş… Derviş’i hazinenin başına koydular ve bir program uyguladı. Türkiye’yi batıran program. Şimdi Mehmet Şimşek de aynı programı uygulayacağını ilan ediyor. Bu Türkiye için bir felaket olur. Yürümez bu. Yürümeyeceğini göreceğiz. Bu programda bir çıkış yolu yok. ‘Neoliberalizmden vazgeçiyoruz’ diyorlardı. Şimdi tekrar liberal ekonomiye yöneliş Mehmet Şimşek’le birlikte açıklanmış oldu.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.