Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adana 24°C
Az Bulutlu
Adana
24°C
Az Bulutlu
Paz 25°C
Pts 31°C
Sal 34°C
Çar 32°C

AYM iptal gerekçesini açıkladı: Kategorik yasak olmaz

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Anayasa Mahkemesi’ni (AYM) karşı karşıya getiren Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’ndaki “Şehirlerarası karayollarında gösteri yürüyüşleri düzenlenemez” hükmünün iptaline ilişkin kararının gerekçesi dünkü Resmi Gazete’de yayımlandı.

AYM iptal gerekçesini açıkladı: Kategorik yasak olmaz
19 Kasım 2020 10:17
A+
A-

İptal kararı oylar eşit çıktığı için AYM Başkanı Zühtü Arslan’ın oyu doğrultusunda verildi. AYM’nin gösteri yürüyüşü hakkını genişleten ve güvence altına alınan kararında, boyutları belirtilmeden “kategorik olarak yasak getirilemeyeceği”, böyle bir yasaklamanın “demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun olmadığı” ve günlük yaşamı bir miktar zorlaştırsa da bu tip gösterilere “hoşgörü” gösterilmesi gerektiği vurgulandı. Manisa 1. İdare Mahkemesi’nin başvurusu üzerine alınan kararın gerekçesinde şu ifadeler yer aldı:

MAKUL DENGE KURULMALI

“Şehirlerarası karayollarında gösteri yürüyüşü düzenlenmesinin bu yolları kullanan kişilerin seyahat özgürlüklerini kısıtlaması, o alanda gösteri yürüyüşü yapılmasının kategorik olarak yasaklanmasını gerektirmez. Trafik akışının bozulması riski ve bunun doğuracağı sonuçlar, şehirlerarası kara yollarının gösteri yürüyüşlerine tamamen kapatılmasına haklılık kazandırmamaktadır.

Getirilen sınırlamanın zorunlu bir toplumsal ihtiyacı karşılamadığı ve demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun bir sınırlama olmadığı değerlendirilmiştir. Toplantı ve gösteri yürüyüşünün başkalarının günlük yaşamlarını bir miktar zorlaştırması kaçınılmaz olup demokratik toplumda bunun hoşgörüyle karşılanması gerekir.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.