Dolar 34,2713
Euro 37,6179
Altın 2.883,70
BİST 9.044,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adana 30°C
Az Bulutlu
Adana
30°C
Az Bulutlu
Per 30°C
Cum 30°C
Cts 28°C
Paz 28°C

Belirgin olan belirsizlik mi?

Belirgin olan belirsizlik mi?
16 Nisan 2024 10:02
A+
A-

Tüm dünya’da olduğu gibi  ülkemizde de gündem sürekli değişmekte ve toplumda  bu değişen gündemin peşine takılıp gitmekte ve giderek artan sorunlar karşısında duyarsızlaşmakta ve yabancılaşmaktadır.

Bu durum nedir peki; Büyük krizlerin  eşiğine gelmiş toplumlarda en önemli sorun  insanların çevresinde  olup bitenlere kayıtsız kalması aynı zamanda  siyasi görüşlerin de belirsiz hale gelmesidir.

Siyaseten pusulasını şasırmış insanlar  gerek yazılı gerekse de   görsel medyadan  büyük bir yalan bombardımanına maruz kalmaktadır.Çünkü medyanın görevi  her şeyi yolunda imiş gibi göstermek ham hayallerle insanı   toplumu  uyutmaktır.

Ortalama her insan yaklaşan felaketi ya görmezden gelir ya da kendi hayatına dokunmadığı ana kadar bir bilinç sıçraması yaşayamaz.

İnsanlar elbette bir şeye taraftır veya muhaliftir.Sosyal  olan veya olmayan medyanın görevi ise sürekli bir akıl karmaşası ve tatmin duygusu yaratarak  toplumun örgütlenmesini  veya harekete geçmesini olabildiğince  geciktirmektir.

Esas sorunda bu karmaşa ortamında ideolojilerin  etkisiz hale getirilmiş olmasıdır.Günümüzde çoğu insan savunmuş olduğu ideolojik tutumlar ve davranışı  ters orantılıdır. İdeolojisini  aksesuar olarak  taşımaktadır.

Aksesur hep yerli yerinde durur , ister sosyalist olun ister sosyal demokrat veya Kemalist olduğunuzun işaretidir.

Ama ideolojik tutumunuzun gerektirdiği eylem çizgisi izleyemiyorsanız veya toplum içerisinde  görüşünüzü savunacak bir mevzi oluşturamıyorsanız  düşüncelerinizi,eyleminizi gündelik hayatınızın akışı  belirler.

Mesela  kişi kendini Atatürkçü olarak kabul eder;ama  altı oklu bayrağı,ulus-devlet anlayışını terketmiş,laik’lik tehlikede değil diyen,değişim adı altında dönüştürülen işbirlikçi bir konuma gelen CHP ‘den vazgeçmez.

Halen Atatürk’ün kurduğu partidir, seçim dönemlerinde de  oylar bölünmesin ara taksimi geçerken yine gidip oy vermeye devam eder.Kendini aldattığı gibi  insanları da aldatmaya devam ederler kendi düşüncelerine uymasa bile.

Bazen de  acayip şekilde  sosyalist’dir.Geçmişte  kızamık hastalığı gibi yakalandığı ve sonradan geçen kızamık gibi  bir ara nasılsa sol bir franksiyonda bulunmuş  ömrünü hatıra ticareti yaparak geçinen,sosyal demokrat partilerde solculuk oynayan tiplerde mevcut.Bunlar sosyalistliği de kimselere bırakmaz.Sosyalistliği etnik kimlikçilik zanneder.

Ama   PKK’nın savaş ağalarına karşı sesi çıkmaz çıkmadığı gibi  ona yaltaklanır.

Oysa bilmezler mi  ki devrimciliğin –sosyalist olmanın olmazsa olmaz koşulu  anti*emperyalizm dir.Ama terör örgütü ve yandaşı siyasi partinin destekçisi olmaktan  vazgeçemez.Etrafındaki gelişmelere rağmen gerçeği kabul etmez.Bu özgürlükçü-demokrasi ne demektir,ABD askerlerinin PKK’lılar  ile resim çektirip  yayımlanmasını   sorgulamaz nedense.

Bu demokratik özerklik denilen şey nedir? Diye sorgulamaz…Bütün bunları  değerlendirecek olursak belirğin olanın belirsizlik olduğu gerçeğidir.

Çünkü kriz dönemlerinde  anlaşılabilir bir siyasi ve ekonomik  proğramın olmasa belirsiz belirgenlik içerisinde çırpınıp durursunuz.

Oysa ki kriz dönemlerinde siyasi görüşlerin net bir şekilde anlaşılabilir ve belirgin  proğramlar olması gerek.

Biraz tarih  okumaları gerekiyor bence….Özellikler  sol tarihi ve  Dünya devrimler tarihini

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.