Dolar 32,3665
Euro 34,7945
Altın 2.394,36
BİST 10.255,10
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adana 22°C
Hafif Yağmurlu
Adana
22°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 24°C
Pts 25°C
Sal 26°C

Hatay esnafı seslendi: Yağmurlu havada sığınacak yer yok

Hatay çarşıları müşterisini bekliyor. Şehri terk etmeyen esnaf, işyerlerini kısmen açtı ama merkezlerde kalıcı konutlar olmadığı için işler vasat. Esnafın en büyük talebi kalıcı konutların bir an önce tamamlanması, çektikleri kredilerin ertelenmesi.

Hatay esnafı seslendi: Yağmurlu havada sığınacak yer yok
4 Şubat 2024 11:43 | Son Güncellenme: 4 Şubat 2024 11:48
A+
A-

6 Şubat depreminin birinci yılına günler kaldı. Art arda gelen depremlerden en fazla yara alan illerimizden Hatay hâlâ depremi yaşıyor. Yaşam konteynerlerde sürüyor. Esnafın ise kimisi kendi imkânlarıyla işyerlerini onardı, kimisi konteynerlerde iş yapıyor. Esnaf işinin başında ama müşteri yok. Esnafın talebi, kredilerin taksitlendirilmesi ve ertelenmesi, BAĞKUR primlerinin devlet tarafından karşılanması, kalıcı konutların ise bir an önce bitirilmesi.

İskenderun Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Mustafa Çöloğlu, Hak-İş Hatay Temsilcisi ve Özçelik-İş Sendikası İskenderun Şube Başkanı Mehmet Güngör ve Antakya Uzun Çarşı’da esnafa mikrofon uzattık.

İŞİMİZİN BAŞINDAYIZ AMA İŞ YOK

İskenderun Bakkal ve Bayiler Odası Başkanı Mustafa Çöloğlu, İskenderun’da 500 esnafın depremde mağdur olduğunu belirtti, şu bilgileri verdi: “Esnafın büyük çoğunluğuna konteyner iş yerleri teslim edildi. Bir kısım esnafımız iş yerlerine geçti, bir kısım ise anahtarlarını bekliyor. Esnaf, yapılan desteklerle ve kredilerle ayakta kalmaya çalışıyor. İş yerleri verildi ama bizim sıkıntımız artık şehir merkezine çok fazla insan gelmiyor, esnaf iş yapamıyor. Merkeze yakın mahallelerde inşaatların başlaması, şehre yeni bir hareket getirir. Esnafımız İskenderun’u terk etmedi, işlerinin başında, iş yerlerini aldıkları için mutlular ama iş yok.”

Hatay esnafı seslendi: Yağmurlu havada sığınacak yer yok - Resim : 1
Mustafa Çöloğlu

Çöloğlu, depremden önce esnafın çektiği kredilerin zamanının dolduğunu, kredileri ödeyemeyeceğini belirterek, “Esnaf iş yerlerine yeni geçti, kredileri nasıl ödeyecek? Bu kredilerin bir yıl daha ertelenmesi gerekiyor.” dedi.

KOSGEB KREDİLERİNDEN KÜÇÜK ESNAF DA YARARLANSIN

KOSGEB kredilerinin durdurulduğunu da belirten Mustafa Çöloğlu, şöyle devam etti:

“Ne zaman açılacağı konusunda yetkililerden bir türlü cevap alamıyoruz. Kredi bekleyenlerin de bu krediden faydalanmasını istiyoruz. KOSGEB meselesinde esnaf ayrımı yapılıyor. Kredi, 75 bin lira gelirin üzerine veriliyor. Bayilere verilmiyor. Cirosu düşük esnafa da verilmelidir.

“Bir yıldır hiç kazanamayan, dükkânını açamayan esnafımızın BAĞKUR primlerinin devlet tarafından karşılanmasını istiyoruz. İnsanlar yaptıkları işle ancak geçimlerini sağlayabiliyor. Prim 4 bin lirayken 6 bin lira oldu. Bu da esnaf açısından büyük bir külfet.”

KALICI KONUTLAR ACİL

Hak İş Hatay Temsilcisi ve Özçelik İş Sendikası İskenderun Şube Başkanı Mehmet Güngör de kalıcı konutların bir an önce yapılmasını istedi. Güngör şöyle konuştu:

“Depremi hâlâ yaşıyoruz. 6 Şubat depreminde 26 sendika üyesi işçimizi şehit verdik, 100’ü aşkın üyemiz de yaralandı. Sendika olarak sahalara inerek, öncelikle enkaz altındaki işçilerimize ulaşmaya gayret ettik. Özellikle üyelerimizin yiyecek ve barınma ihtiyaçlarını gidermeye çalıştık. İSDEMİR sitelerinde kiracı olarak oturan 2 bin 700 işçimize işveren, konteyner yaptırdı. Diğer fabrikalardaki işçiler barınma ve temel ihtiyaçları için mücadele veriyor. Bizim temennimiz şu: Bütün üyelerimizin konteynerlerden kalıcı olan konutlara yerleşmesi. Bir de bizim sularımız yağmur yağdığı zaman çamur akıyor. Belediyenin bu kullanılan sular için çözüm bulmasını bekliyoruz.”

Hatay esnafı seslendi: Yağmurlu havada sığınacak yer yok - Resim : 2
Mehmet Güngör

YENİSİ YAPILMADAN YIKILMAZ

Olcay Torun (Dönerci):

Başımızı yastığa koyduğumuzda korkuyoruz, yıllarca bu korku içimizden gitmeyecek. Burada 17 dönerci var. İsteğimiz şu. Devlet bize yardımcı olsun, KDV, sigorta gibi konularda indirim veya taksitlendirme istiyoruz. İşlerimiz gerçekten durgun. Dönerci esnafı 400’ü aşkın insana ekmek veriyor. İşimizi devam ettirebilmemiz için desteğe ihtiyacımız var. Yoksa işyerlerimizi kapatmak zorunda kalacağız.

Hatay esnafı seslendi: Yağmurlu havada sığınacak yer yok - Resim : 3
Olcay Torun

Rıdvan Arslan (Antakya Kapalı Çarşı esnafı):

Depremden bir ay sonra dükkânımızı açtık, depremden bu yana çarşımızda herhangi bir çalışma olmadı, her yer yıkık dökük. Bir an önce molozları kaldırsınlar, yıkık yerleri yıksınlar, yol ve dükkânlarımızın üstlerini onarsınlar istiyoruz. Yetkililer mağazaların yıkılacağını söylüyor ama yenisi yapılmadan nereye gideceğiz? Eskiden yağmurlu günlerde işimiz olurdu, şimdi yağmur yağdığı zaman buraya kimse gelmiyor, çünkü Antakya’da yağmurlu havada sığınacak yer yok, bu konuda da bir çözüm bulunmalı.

Hatay esnafı seslendi: Yağmurlu havada sığınacak yer yok - Resim : 4
Rıdvan Arslan

Ahmet Varol (Uzun Çarşı esnafı):

Şehrimizin ve Uzun Çarşının sorunu alt yapıydı. Depremden sonra sorun daha da büyüdü. Alt yapı düzelmeden üstün yapılması sorunları çözmüyor. İki aydır HATSU’yu çağırıyoruz bir türlü gelmiyorlar. Düzelir mi? Onu bilemem ama biz yağmur, çamur, içinde iş yerimizi açmaya çalışıyoruz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.