Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adana 29°C
Az Bulutlu
Adana
29°C
Az Bulutlu
Paz 31°C
Pts 28°C
Sal 27°C
Çar 25°C

Manşetlerde indirim tezgahta ise bindirim

Manşetlerde indirim tezgahta ise bindirim
20 Ekim 2023 10:43
A+
A-

Perakendecilerin neredeyse tamamı önümüzdeki üç ayda fiyatlarda artış bekliyor. İndirim kampanyasını değerlendiren dağıtıcılar,’Yüzde 120  zam yapıldıktan sonra yüzde 50 indirim olsa ne olur!’ derken, TÜİK’e göre en çok fiyat artışının olduğu restoran sahipleri ise maliyet kalemlerinde çekilme olması durumunda indirim yapılabileceğini ifade ediyor.

Adanamuhalif.com yazarı ve Yönetim Danışmanı Niyazi Koç, Aydınlık’a yaptığı açıklamada, indirim kampanyasına ilişkin, “Herkes ürün fiyatını 30 TL’lik dolar paritesine göre ayarladı. Yüzde 100’ün üzerinde zammını yaptı. Özellikle hızlı tüketim ürünlerinde, bitkisel yağda, içeceklerde, bakliyat ürünlerinde müthiş zamlar yapıldı. Yüzde 120 zam yapıldıktan sonra yüzde 50 indirim yapılsa ne olacak!” dedi. Zamların kesinlikle üretim maliyetinin üzerinde olduğunu savunan Koç, “Enflasyon ortamından nemalanan ahlaksız zamlar. Üretim maliyeti her gün mü artıyor? Üretim maliyetleri bu kadar yüksekse bu firmalara nasıl bu kadar kâr elde etti. İSO 500 raporunda görüyoruz ilk 500 firma yüzde 120 kâr artırmış. Kârını açıklayan şirketlere bakıyoruz. Hepsinde yüksek bir kâr artışı var. Firmalardaki beklenenin üzerinde yapılan kârların da vergilendirilmesi lazım. Önlem sadece dağıtıcı ve satıcı firmalardan değil en başından, üretim sürecinden almalı. Bir fabrikadaki üretim maliyetlerinin ve kârının incelenmesi lazım.” mesajı verdi.

 BÜYÜKLER ARZI KISITLIYOR

Koç sözlerini şöyle sürdürdü: “Devletin ricacı, çağrıcı olmak yerine üretim aşamasından itibaren tüm süreci inceleyerek piyasadaki fiyatlamalara müdahaleci olması lazım. Örneğin eskiden şekere, çaya zam geldiği zaman maliyeciler esnafı gezer, kaç ton şeker, çay olduğunu tespit ederdi. Zamdan sonra oluşan fiyat farkının vergisini öderdi. Şimdi tüccar alıyor tonlarca çay. Sonra çaya zam geliyor. Zamdan önce aldığı ürünü, zamdan sonraki fiyatına satıyor. Ve bu farkın vergisini ödemiyor. Herkes talep fazlalığının enflasyona yol açtığından bahsediyor. Ancak şöyle de bir durum var; bazı büyük firmalar piyasa mal vermiyor. Yani arzı sınırlı tutarak piyasada ürünün fiyatının artmasını sağlıyor. Bu da tabii ki enflasyona neden oluyor.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.