Dolar 32,3717
Euro 34,9902
Altın 2.326,00
BİST 9.097,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adana 31°C
Açık
Adana
31°C
Açık
Cts 31°C
Paz 29°C
Pts 29°C
Sal 26°C

Marketlerde fiyatlar neden artıyor, Rekabet Kurumu devrede mi ? / Niyazi Koç yazdı

3 Ekim 2021 14:57 | Son Güncellenme: 4 Ekim 2021 07:29
A+
A-

Temel gıda fiyatlarında  önlenemez artışlar  devam ederken herkes suçlu aramaya başladı.

Üretici mi, aracı mı, yoksa  marketçi mi suçlu  derken  suçlu aramaya devam ediyoruz.

Geldiğimiz durum fiyat artışlarının nedeni değil sonuçtur.

Maliyet artışları nedense söz konusu olmaz.

Ürünlerin tüketiciye ulaşma aşamasındaki maliyetler nedense söz konusu olmaz.

Üreticiden tüketiciye ulaşma  sürecindeki maliyetlerin  fiyatlara yansıması nedense  söz konusu olmaz.

Yıllardan beri  toptancı,bayi ve distribütör süreci yaşanırken bu değişimlerin getirdiği  maliyetler nedense  söz konusu olmaz.

Gıda ürünlerinde ve gıda dışı  birçok üründe  dağıtım sürecine hakim olarak üretim sürecini de ele geçiren  çok şubeli  market zincirleri kontrol dışına çıkmıştır.

Serbest piyasa adı altında kontrolsüz hale gelen bu çok şubeli marketler yüksek alım güçleri ile  üreticilere istedikleri  alım fiyatlarını dayatmaktadırlar.

Piyasaları ele geçiren çok şubeli marketler adeta oligarşik bir düzen kurarak piyasalara her türlü  dayatma gücünü  elde etmiş durumdalar.

Bunların fiyatlandırma ve karlılık durumları da her türlü denetimin dışında olduğu gibi devletin tüm teşviklerinden yararlanmaktadırlar.

Ülkenin her köşesinde mantar gibi biten bu çok şubeli marketlerin yanı sıra   bölgesel olarak da faaliyet   gösteren çok şubeli  marketler mevcuttur.

Bunların  çalışma  tarzı da diğerlerinden farklı değildir.

Marketler  her  türlü rekabet  şartlarına uymak yerine duapol ve oligopol   yapılara  oluşturarak fiyat artışlarının bir parçası olmaktadır.

Marketler;Ürünleri alıp rafa koymak,indirim uygulamaları yapmak,insert yapmak ve diğer her türlü promosyon ve tanıtım için yapılan giderleri bir şekilde üretici ve dağıtıcı firmalardan almaktadırlar.

Bazı Marketler ise daha da ileri giderek  üretici firmalar  ile belirli dönemleri içinde ‘’Karlılık’’ anlaşmaları dayatarak bir şekilde  fiyat artışlarının nedenleri arasındalar.

 Bu durumun her türlü rekabet koşullarına aykırı olması gerçeği  gün gibi ortada olmasına rağmen.

Üretici ve dağıtıcılarda bu giderler için oluşan maliyetleri satılan ürünlere yansıtmak zorunda kalmaktadırlar.

Bir türlü  çıkartılamayan Perakende yasası ile  bu durumların önünde geçilmesi şarttır.

Rekabet Kurumu da  burada devreye girmeli ve market piyasasında oluşan bu oligarşik yapıya son verilmelidir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.