Dolar 32,5265
Euro 34,9185
Altın 2.432,55
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adana 30°C
Az Bulutlu
Adana
30°C
Az Bulutlu
Sal 25°C
Çar 24°C
Per 24°C
Cum 23°C

Şapkayı gaptırmam!

20 Temmuz 2020 10:51
A+
A-

Süleyman Demirel’in “şapkayı gaptırmam” söylemine “şapka çıkartmak” gerek.
Neden mi?
Çünkü önce iyi bir siyasetçiydi, sonra harbi “Devlet Adamı” idi. 6 defa gitti, 7 defa geldi. Zincirbozan’a atıldı, yine de şapkayı kaptırmadı.
Neyi, nerede, nasıl koruyacağını çok iyi bilirdi.
Şapka onun için sadece “kafaya takılan” bir nesne değil, adeta “namus”tu. Koruyamadığı zaman “başına” nelerin geleceğini tahmin edebiliyordu.
O nedenle “kutsalını” kimseye kaptırmadı.
*
Yanı sıra döneminin siyasetçileri, Ecevit, Erbakan, Türkeş de, iyi birer siyasetçi ve devlet adamlarıydı. Bu isimler de değerlerine her koşulda sahip çıkmasını bildi. Ara dönemlerde altlarından “zorla” çekilen koltuklarına “akıllarını” kullanarak sonunda kavuştu.
*
Mesela Demirel; çayın fiyatını yükselttiğinde gelen tepkilere karşın “kalite ayarlaması yapıldı, çayın kalitesi yükseldi” derdi.
Döneminde benzine yokluğu hatırlatıldığında “memlekette benzin vardı da, biz mi içtik” diyerek siyasi dehasını kullanırdı.
Öylesine hazırcevaptı ki; bir öncesi söylemiyle ters düştüğünde “dün dündür, bugün bugündür” der ve tartışmayı kapatmasını bilirdi.
“Yollar yürümekte aşınmaz”, “Bana sağcılar adam öldürüyor dedirtemezsiniz” sözleriyle de “kurnaz siyasetçi” olduğunu kanıtlamıştı.
*
Bulunduğu makamın farkına varmak siyasetçiler için en önemli değerdir. Halk sizi o koltuğa bahane üretesiniz diye değil, hizmet üretesiniz, “kimseye kaptırmayasınız” diye oturttu.
Bu nedenle “ENKAZ DEVRALDIK” söylemi çok basitinden “ağlama sanatı”dır.
“Yağmur yağarken ıslandım” diyemezsiniz. Çünkü yağmurlu-çamurlu günlerin olacağını çok iyi biliyordunuz.
Mesela: geçmişte Adana Büyükşehir Belediyesi’nde meclis üyeliği de yapanlar “bu kadar borçtan haberimiz yok” deme hakkına sahipler mi?
Elbette değil.
Lütfen kimsenin aklıyla dalga geçmeyin.
**
Demirel şapkayı kimseye kaptırmadı.
Zeydan Başkan da koltuğu bir daha kimseye GAPTIRMASIN.
Koltuk milletin koltuğu.
Tiyatrocuların değil.
CHP’li gençler aş-iş istiyor. Adanalı hizmet bekliyor.
**
“Açım” diye feryat edene “geber diyemezsiniz.
5 yıl öyle çok uzun süre değil, bunu en iyi selefiniz Hüseyin Sözlü bilir.
“DOST ACI SÖYLER” diye çok anlamlı atasözümüz var.
Siz de “selef” olmak istemiyorsanız, masanıza, koltuğunuza sahip çıkın, mazeretlere sığınmayın asıl işiniz olan hizmet üretin.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.