Dolar 32,5748
Euro 35,0148
Altın 2.432,32
BİST 9.773,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adana 33°C
Az Bulutlu
Adana
33°C
Az Bulutlu
Cum 32°C
Cts 31°C
Paz 30°C
Pts 29°C

Üreticiler Vatan Partisi’ne başvurdu: Su gelmezse mahsul yanacak

Üreticiler Vatan Partisi’ne başvurdu: Su gelmezse mahsul yanacak
6 Haziran 2022 11:31
A+
A-

Tarımsal sulama dönemi başladı. Ama Adana Ceyhanlı üreticiler yetersiz su verildiği için tarlalarını sulayamıyor. Üreticiler, birkaç gün içinde su verilmezse ciddi verim kaybı yaşayacaklarını söyledi

YALÇIN SEMİR AKARSU / ADANA

Adana’da sıcaklarla birlikte, tarımsal sulama dönemi başladı. Ceyhan ilçesine bağlı Küçükmangıt ve Mercimek mahallelerindeki üreticiler ise altyapı olmasına rağmen su yetersiz verildiği için sulama yapamıyor. DSİ, üreticiyi sulama birliklerine, sulama birlikleri de şahıslara yönlendiriyor. Üretici ise sorunun çözümü için muhatap bulamıyor. Bölgeye birkaç gün içinde su verilmezse hasadı yaklaşan ürünlerde ciddi verim kaybı yaşanacak.

SUSUZLUKTAN ÜRÜNLER YANIYOR

Su olursa üretici mısırdan 1.5 ton verim alıyor. Ancak yıllardır su sorunu yaşadıkları için bu verim 400 kiloya kadar düşüyor. Girdi maliyetleri arttığı için de çiftçi, bin 200 kilonun altında verim alınca zarar ediyor. Üretici bu sene de verim kaybı yaşarsa ayakta duramayacak. Mısır üreticisi Hasan Kara, geçen sene de su sorunundan dolayı 1 buçuk ton rekolte alması gereken yerden 400 kilo dahi alamadığını söyledi. Yetkililer bölgeye gelip incelemelerde bulunmasına karşın bugüne kadar bir sonuç alınamadı.

Karpuz üreticisi Abdullah Pakır, geçen sene su sorunundan dolayı yüzde 30’a varan verim kaybı yaşadı. “Karpuzun çiçek açma dönemi olduğu için gübre atmamız gerekiyor” diyen Pakır, “En çok suya ihtiyaç duyduğumuz dönemde sulama yapamıyoruz. Geçen sene 9-10 ton rekolte almam gereken yerden 6-7 ton zor aldım. Ürünlerin kalitesi de düştü. Aynı durumu yaşamak istemiyoruz.” dedi.

‘VERİM ALAMAZSAK AYAKTA DURAMAYIZ’

Üretici Hasan Kara da girdi maliyetlerindeki fahiş artışa dikkat çekti. Çiftçinin geçtiğimiz yıla oranla üretiminin azaldığını belirten Kara, “Enflasyonun durumu belli. Mazot 30 liraya dayandı ve 2 liralık gübre 15 lira oldu” ifadelerini kullandı. Bölgeye su verileceği umuduyla, sulama yapılması gereken ürünler ektiklerini kaydeden Kara, “Bu maliyetlerle verim alamazsak, ayakta duramayız” dedi.

Bölgede maddi imkânı olan üretici ise ürünlerini kurtarabilmek için mazotlu su motorlarıyla Ceyhan Nehri’nden sulama yapmaya çalışıyor ancak bu durumda da girdiler katlanıyor.

Bir traktörün 100 litre mazot aldığını belirten Hasan Kara, bir günde traktörle çektikleri suyla ortalama 30 dönüm alan sulayabildiklerini belirtti. Dönümde traktörle su çekerek yapılan sulama için edilen masraf ise 100 lira. Bir sezonda 8 kere sulama ihtiyacı olduğunu ifade eden Kara, “Kanaletlerimize su gelmeyince dönümde 800 lira içeri giriyoruz. Girdiler zaten yüksek. Bunun altından kalkamayız. Zaten bölgede su çekerek sulama yapan çok az kimse var” dedi.

 3 GÜN VAR…

Birçok ürün 3 gün içinde yeterince sulanmazsa yanma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak. Atatürk’ün, ‘Köylü milletin efendisidir’ sözüne atıfta bulunan bölge üreticilerinden Ziya Takal, “Biz şu anda efendilik değil, kölelik yapıyoruz” dedi. Sulama kanallarından bölgede proje dışında kalan yerlere de su verildiğini belirten Takal, Küçükmangıt ve Mercimek mahalleleri projede son bölgeler olduğu için de suyun bölgeye ulaşmadığını kaydetti. DSİ’den proje kapsamında olmayan alanları da düşünerek su vermesini istediklerini belirten Takal, “Biz hakkımız olan, parasını ödediğimiz suyu istiyoruz. 3 gün içinde sulama yapamazsak, ürünlerimiz yanacak” dedi.

‘KANALLAR BAKIMSIZLIKTAN ÇÜRÜYOR’

Bölge üreticilerinden Halil Takal ise Ceyhan Nehri ile bölge arasına kurulan büyük sulama kanallarına ve su kanaletlerine 30 yılı aşkın süredir bakım yapılmadığını söyledi. Kanal ve kanaletlerde bulunan çatlak ve yarıklardan ise sular boşa akıyor. Takal, “Biz günü gününe su parası ödüyoruz. Her yerde damla sulama alt yapısı varken biz burada vahşi sulama yapmak zorunda kalıyoruz. En azından üstü açık kanaletlere bakım yapsınlar da su daha fazla heba olmasın. Bölgeye belki o zaman su ulaşır” ifadelerini kullandı.

‘SUDAN RANT ELDE EDİYORLAR’

Bölge üreticilerinden Hamza Kurttaş da suyun parasını her sene günü gününe ödemelerine rağmen, sulama hattı dışında kalan bölgelere 3-4 kat daha fazla fiyata su satmak için kendilerine su verilmediğini söyledi. “Kanallarının dışında kalan bölgelerden elde edilen para da birliklerin kasasına değil, şahısların ceplerine gidiyor” diyen Kurttaş, bu meselenin de yetkililerce araştırılması gerektiğini ifade etti.

ÜRETİCİ MUHATTAP BULAMIYOR

15 gündür su beklediğini belirten mısır üreticisi Hamza Kurttaş, defalarca aramasına rağmen bölge sulama birliği başkanına ve diğer yetkililere ulaşamadıklarını belirtti. Kurttaş, “Sulama Birliği Bölge Başkanını dün aradım ancak yerinde yoktu. Özel telefonunu da kapatmıştı. Osmaniye’ye gittim belki oradadır diye, sonra da Adana’ya gittim ancak yine bulamadım” dedi. “Senin çiftçin susuzluktan ölüyor. Siz ne için o makamları işgal ediyorsunuz!” diyen Kurttaş şöyle devam etti: “Ben olmazsam siz de olmazsınız.  Yazık günah ya ben 15 gündür arabamın içinde, tarlada yatıyorum. Sen nerede yatıyorsun? Klimalı odanda! Sizin çocuklarınız özel okullarda okurken, ben çocuğumu suyun başında beklemekten haftalardır okula götüremiyorum.”

VATAN PARTİSİ İL BAŞKANI SUSEVEN DSİ YETKİLİSİYLE GÖRÜŞTÜ

Vatan Partisi heyeti, üreticilerin sorununu dinledikten hemen sonra DSİ 6. Bölge Müdürlüğünden konuyu görüşmek üzere randevu talep etti. DSİ 6. Bölge Müdür Yardımcısı Bekir Pehlivan ile görüşen Vatan Partisi Adana İl Başkanı Ahmet Suseven ve beraberindeki heyet, Pehlivan’a durumu aktardı. Konuyu bildiklerini ve durumun düzeltilmesi için çalıştıklarını belirten DSİ yetkilisi, süreci hızlandıracaklarını kaydetti. Görüşmenin ayrıntılarını Aydınlık’a anlatan Vatan Partisi Adana İl Başkanı Ahmet Suseven, bölgeye Ceyhan nehrinden çekilen boru hattına su pompa motorunun 1 hafta içerisinde takılacağını söyledi. Üreticiler adına mutlu olduklarını belirten Suseven, “Konunun takipçisi olacağız.” ifadelerini kullandı.

 BORU DÖŞENDİ POMPA MOTORU TAKILMADI

Ceyhan nehrinin yanında bulunan Küçükmangıt ve Mercimek mahallelerinin su sorununu çözmek için Devlet Su İşleri nehirden bölgeye boru hattı döşedi. Ancak aylardır boru sistemine, su çekme pompası takılmadığı için üretici projeden faydalanamıyor. Üretici Hasan Kara, “Biz bıktık artık zarar etmekten. Bu girdi maliyetlerinin karşısında da dayanacak gücümüz kalmadı. Su parasını bir gün geciktirelim faiz almasını biliyorlar. Bu bölgede su parası ödemeyen yok. Neyse parası biz verelim artık şu su pompasını taksınlar. Çok mu zor!” diyerek tepki gösterdi

 VATAN PARTİSİ SORUNU ÇÖZECEK

Üreticilerin, “Sorunumuz var” diyerek çağırdığı Vatan Partisi Adana İl Başkanı Ahmet Suseven de “Küçükmangıt ve Mercimekli üreticilerimizin hakkı olan ve parasını ödedikleri suyu kazandıracağız” dedi. “Bu cennet bölgenin ortasında çiftçilerimize cehennemi yaşatıyoruz” diyen Suseven, “Vatan Partisi görevinin başında ve bu işi çözecek.” ifadelerini kullandı.

Üreticinin telefonlarının açılmamasına tepki gösteren Suseven, yetkilileri göreve çağırdı:

“Yetkililer görevlerini yapacak. DSİ 6. Bölge Müdürümüz, Sulama Birlikleri Başkanlarımız üreticimizin telefonlarını açacak ve sorunların çözümü için uğraşacak. Vatandaşın sorunlarını çözmek için o koltuktalar.”

‘SORUNUN ÇÖZÜMÜ BASİT’

Üreticilerle bir araya gelen Suseven şöyle konuştu: “Biz bu noktaya 24 Ocak kararlarıyla geldik. Üreticiyi kambur ilan eden o kararda, ‘Siz üretmeyin, biz size ucuz tarım ürünü veririz. Tarıma destek akçelerini kaldırın. Üretimi desteklemeyin’ dediler. Türkiye’nin üretimdeki sorunlarının temelinde o karara imza atanlar ve attıranlar vardır.”  Bölgenin 600 metre ötesinden Ceyhan Nehri’nin aktığını belirten Suseven, sorunun çözümünün de basit olduğunu kaydetti. Vatan Partisi İl Başkanı Suseven, bölgede bulunan sulama kanallarına yeterince su verilerek ya da Ceyhan Nehri üzerinden bölgeye çekilen borunun pompa sisteminin kurularak sorunun çözülebileceğini ifade etti.

‘ÜRÜNLER YANARSA HÜKÜMET ZARARLI ÇIKAR’

Koronavirüs salgını ile birlikte Türkiye’de ve dünyada yakıcı bir şekilde gündeme gelen gıda güvenliği meselesine de değinen Suseven, “Üreticinin sorunları çözülürse ancak o zaman gıda güvenliğimizi sağlamış oluruz.” dedi.

Bölgede yetişen ürünlerin bir süre daha sulanmazsa kuruyacağını hatırlatan Suseven, üreticinin kaybetmesinin, hükümetin kaybetmesi demek olacağının altını çizdi, “Bu ürünler yanarsa, yarın tekrardan fiyatlar yükselecek, enflasyon artacak ve hükümete karşı olan tepki yine yükselecek. Bu nedenle Türkiye’yi yönetenler açısından da bu ürünlerin kurtarılması hayati önemde. Önlem alınmazsa hükümet buradan zararlı çıkar.” dedi.

ÜRETİM DEVRİMİ KURULTAYI YAPILACAK

Bölgede yetiştirilen ürünlerin milli ekonomiye katkısını da hatırlatan Suseven, “Bu ürünler sayesinde doktor, mühendis yetişiyor. Bu ürünler sayesinde Türkiye’nin ihtiyaçları gideriliyor.” dedi. Türkiye’nin birçok noktasında böyle sorunlar olduğunu kaydeden Suseven, bu durumun ancak üretimde yapılacak bir devrimle aşılacağını ifade etti. Vatan Partisi’nin görev başında olduğunu belirten Suseven, önümüzdeki günlerde bölgede Üretim Devrimi Kurultayı yaparak, üreticilerin sorunları için, Vatan Partisi’nin çözüm önerilerini aktaracaklarının da müjdesini verdi. (Kaynak: Aydınlık)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.