Dolar 32,9449
Euro 35,7631
Altın 2.529,53
BİST 10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adana 36°C
Açık
Adana
36°C
Açık
Cts 38°C
Paz 38°C
Pts 36°C
Sal 36°C

Vatan Partisi Merkez Disiplin Kurulu Başkanı Avukat Mehmet Cengiz hayatını kaybetti

Vatan Partisi Merkez Disiplin Kurulu Başkanı Avukat Mehmet Cengiz hayatını kaybetti
6 Haziran 2024 10:28 | Son Güncellenme: 6 Haziran 2024 10:29
A+
A-

Vatan Partisi Merkez Disiplin Kurulu Başkanı Avukat Mehmet Cengiz yaşamını yitirdi. Cengiz, Fedakarlığı, çalışkanlığı, kararlılığı, öğreticiliği, esprileriyle herkesin hayatında yer etmiş önemli bir dava adamıydı.

Vatan Partisi liderlerinden, Merkez Disiplin Kurulu Başkanı, yarım asırlık devrimci, büyük dava adamı ve avukatların, hukuk savaşlarının öncüsü Avukat Mehmet Cengiz’i yaşamını yitirdi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) görülen Perinçek-İsviçre Davasında Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in avukatlığını yapan Mehmet Cengiz’in, AİHM’deki tarihi konuşması halen daha hafızalardaki yerini koruyor.Videoyu Oynat

MEHMET CENGİZ KİMDİR?

1949 yılında Konya’da doğdu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi.
Üniversite öğrenciliği yıllarında öğrenimini sürdürürken işçi olarak çalıştı. İşçi örgütlenmelerinde görev aldı. Sendikacılık yaptı.

12 Mart 1971 darbesinden sonra tutuklandı. 3 yıl tutuklu kaldı. 1975 yılında avukatlık yapmaya başladı. Çeşitli sendikalarda Hukuk Müşaviri olarak görev yaptı.

Ocak 1980 darbesinden sonra yeniden tutuklandı. TİKP Davasından yargılandı. Yaklaşık 3 yıl daha tutuklu kaldı.1994-1998 yıllarında Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Merkez yöneticiliğine seçildi ve Genel Sekreterlik görevini yürüttü.

Kamu emekçilerinin sendikal örgütlenmelerine ilişkin davalarda aktif rol aldı. Sivas katliamı davasında, Uğur Mumcu, Bahriye Üçok, Muammer Aksoy ve Ahmet Taner Kışlalı’nın katline ilişkin davalarda müdahil vekilliği yaptı.

Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Kültür ve Eğitim Vakfı kurucusu. Bu vakfın yönetim kurulu üyeliğini yürüttü.2000-2002 döneminde Ankara Barosu Yönetim Kurulu üyeliği yaptı. Gazete ve dergilerde makale ve araştırmaları, hukuki konularda çeşitli kitapları yayımlandı. Son olarak da “Ermeni Sorunu” ve “Kıbrıs Sorunu”na ilişkin araştırmaları iki ayrı kitap olarak yayımlandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.