Dolar 32,9449
Euro 35,7631
Altın 2.529,53
BİST 10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adana 36°C
Açık
Adana
36°C
Açık
Cts 38°C
Paz 38°C
Pts 36°C
Sal 36°C

Çay üreticilerinden Yumaklı’ya tepki: Özel sektör fiyat düşürmeye başladı

Çay üreticilerinden Yumaklı’ya tepki: Özel sektör fiyat düşürmeye başladı
16 Mayıs 2024 12:02
A+
A-

Üretici maliyetin altında açıklanan çay fiyatına tepki gösterdi, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, ‘anormal bir durum yok’ dedi. Hasatta olan üretici, düşük olan fiyatın özel sektör tarafından daha da düşürülmesinden endişe ediyor, fiyatın yeniden değerlendirmesini talep ediyor

Doğu Karadeniz’de 19 ziraat odası başkanı, yaş çay taban fiyatının 25 lira olmasını istemişti. Tarım ve Orman Bakanlığı, hafta sonu alım fiyatını 17 lira, destekleme bedelini ise 2 lira olarak belirledi. Açıklamanın ardından bölge ziraat odaları ve çay üreticileri, rakama tepki gösterdi, fiyatın revize edilmesini istediler.

‘ANORMAL BİR DURUM YOK’

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ise yaş çay alım fiyatına ilişkin, “Maliyetlere göre hazırlanmış, açıklanmış, çalışılmış makul bir alım fiyatı var.” dedi.

Yumaklı, AK Parti’nin TBMM Grup Toplantısı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı. 2024 yılı için açıklanan yaş çay alım fiyatına dair üreticilerin tepkilerinin sorulması üzerine Yumaklı, 2024 yılı yaş çay alım fiyatının maliyetlere bakılarak yapıldığını söyledi.

ÇAYKUR‘un alım fiyatıyla maliyetlerin arasında anormal bir durumun olmadığını vurgulayan Yumaklı, “Maliyetlere göre hazırlanmış, açıklanmış, çalışılmış makul bir alım fiyatı var. Her sene olduğu gibi maliyetlere bakılır, onun üzerine makul gelir ya da kar konulur buna göre fiyat açıklanır. Geçen yıllardan hiçbir farkı yok.” diye konuştu.

Ziraat odaları, daha önce yaptıkları açıklamada, yaş çayın kilogram maliyetinin 19 lira 50 kuruş olarak belirlendiğini duyurmuşlardı.

VEKİLLER SAHAYA İNMEDİ’

Bakan Yumaklı’nın açıklamasına tepki gösteren Çay Üreticileri Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Mavi, üreticinin açıklanan fiyata öfkeli olduğunu ifade etti. Mustafa Mavi, Aydınlık’a şöyle konuştu:

“Maliyet 20 lirayı buluyor. Vatandaş şu anda o kadar çaresiz ki kendi çayını kendi toplama derdine düştü, işçi maliyetleri arttı, işçi tutamıyor. Tam hasat zamanı geldi, herkes çaylıkta.

“Sayın Yumaklı’nın açıklaması talihsiz bir açıklama, enflasyonu bilmiyormuş gibi bir açıklama yaptı. TÜİK diyor ki enflasyon yüzde 69 ki bunun daha fazla olduğunu biliyoruz. Ama bunu bile vermiyorlar. Üretici çok kızgın, ilçelerden, köylerden bizi arıyorlar. İktidar partisi milletvekilleri sahaya inmedi daha. Alım yeri veya üretici ziyareti yapmadılar. Çok büyük tepki var…”

‘ÇAYKUR ÇAY ALMASIN MI!’

Mustafa Mavi, fiyatın 17 lira olarak açıklanmasının ardından özel sektörün kimi yerde 12 liraya kadar fiyat düşürdüğünü, bazılarının ise ÇAYKUR’dan fazla fiyat verdiğini belirtti. Fiyat konusunda kaos olduğunu ifade eden Mavi, şöyle devam etti:

“Üretici şu anda çayını topluyor, ÇAYKUR’a vermeye çalışıyor. Diğer taraftan bazı özel firmalar, fiyatı çok aşağı çektiler. 12 liraya inen bile var. ÇAYKUR’un 17 liradan alımları başlatması, özel sektörü cesaretlendirdi. Ticaret Borsası Başkanı 19 liradan alımlara başlamıştı. Ama ÇAYKUR’un 17 lira vermesiyle özel sektör bazı yerlerde fiyatı aşağı çekti. ÇAYKUR 19 lira deseydi 2 lira da destek deseydi, belki biraz makul olurdu. Ama şu anda özel sektör 19 artı 2 liradan çay alırken, ÇAYKUR 19 liraya çay alıyor. Vatandaş niye ucuza çayını versin. Tarım Bakanlığı sanki ÇAYKUR alım yapmasın diye kendi ayaklarına sıkıyor.”

Üreticinin şaşkın olduğunu belirten Mustafa Mavi, “Belirsizlik ve fırsatçılık başladı. Mayısın sonlarına doğru burada izdiham olacak. Mayıs sonunda alım yerlerinde kalabalıklar oluşacak. Bu da kontenjanı, randevuyu gündeme getirecek. ÇAYKUR kontenjan uyguladığı zaman özel sektör fiyatları daha da aşağı çekecek. Nereden tutarsanız kötü durumdayız.” diye konuştu.

Öte yandan Vatan Partisi Merkez Çiftçi Bürosu Başkanı Cenk Tümer Özdemir, yazılı bir açıklama yaparak, çay üreticisinin taleplerini, devletin üstüne düşen sorumluluğu ve Vatan Partisi’nin çay politikasını kamuoyu ile paylaştı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.