Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adana 24°C
Az Bulutlu
Adana
24°C
Az Bulutlu
Paz 25°C
Pts 30°C
Sal 34°C
Çar 31°C

Müsilaj koalisyonu! ‘Kurtarın evimi’

Dünya Çevre Günü’nde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “El ele vererek denizlerimizi bu müsilaj belasından kurtaracağız” sözleriyle başlayan seferberlikte dün ilk adım atıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yönetiminde başlayan temizlik çalışmalarına, Marmara’ya kıyısı olan her belediye katıldı. İstanbul’da çalışmaları Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu birlikte başlattı.

Müsilaj koalisyonu! ‘Kurtarın evimi’
9 Haziran 2021 16:47
A+
A-

Marmara Denizi’ni kurtarmak için yapılan eylem planı, geçtiğimiz pazar günü Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un başkanlığında yapılan toplantıda kararlaştırıldı. Marmara’yı kurtarma planının ilk adımı olan yüzey temizliği dün İstanbul Caddebostan ve Pendik sahili ile Kocaeli Karamürsel, Bursa Mudanya, Balıkesir, Yalova, Çanakkale ve Tekirdağ’da eş zamanlı olarak başladı.

MARMARA HEPİMİZİN

Temizlik çalışmalarının başlatılmasından önce düzenlenen törende konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Müsilaj sorununa karşı birlik olmak, tek yürek olmak için buradayız. Türkiye’nin en büyük deniz temizliği hareketini hep birlikte başlatıyoruz. Milli bir mesele olan bu güzel seferberliğimizle, inşallah Marmara Denizimizi en hızlı şekilde temizleyecek; en duru, en saf, en berrak haline hep birlikte yeniden kavuşturacağız” dedi.

Çalışmalara ellerindeki teknik imkân ve gemilerle destek verdiklerini söyleyen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da “Keşke bir arada bulunuşumuzun sebebi bu olmasaydı ama çözmemiz gereken derin bir sorunla karşı karşıyayız. Bu sürecin bir parçası olmanın keyfini yaşıyoruz. Bu değerlidir. Süreç doğru başlamıştır. 30 milyona yakın nüfus bu işte işbirliği yapmaz ise bunun çözümü mümkün değil” diye konuştu.

Müsilaj koalisyonu Kurtarın evimi

SİYASET ÜSTÜ AKIL

İstanbul’da törene katılan Marmara Belediyeler Birliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ise “ Süreci siyaset üstü bir akılla yürütmeyi başardık. Herkes, ‘Marmara hepimizin’ dedi. Kimse diğerine kabahat bulmadı” dedi.

7 GÜN 24 SAAT TEMİZLİK

Temizleme gemilerinden birine binerek açıktaki müsilaj müdahalesini de yerinde gören Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “22 eylem planımız var. Bu eylem planlarımızdan bir tanesi, deniz yüzeyindeki ve kıyıya vurmuş müsilajın toplanması. Canlıların nefes almasını sağlayacağız. 7 ilimizde teknelerimizin, deniz süpürgelerimizin ve bakanlığımızın yetkilendirdiği şirketlerin gemileriyle, belediyelerimizin araçlarıyla tüm Marmara’da 1000 arkadaşımızın destek verdiği çalışmayı başlattık. Amacımız kısa sürede müsilajı temizlemek, 7 gün 24 saat çalışmaktır” dedi.

Müsilaj koalisyonu Kurtarın evimi

13 GEMİ VE 1.500 UZMAN

Tanker kazalarında denize yayılan petrolü temizleme konusunda uzmanlaşmış özel bir şirket, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı adına çalışmalara başladı. Şirket 13 gemisi ve yaklaşık 1.500 uzman personeliyle Marmara’nın farklı noktalarında temizlik yapacak. Gemilerde bulunan pompa sistemleri deniz yüzeyindeki salyayı özel hazırlanan tankerlere çekecek. Kıyıda toplanan deniz salyası, şirket tarafından hazırlanan şişme bariyerlerle hapsedilip yayılması engellendi. Özel plastik tankerlerde toplanan atıklar Çevre ve Şehirlik Bakanlığı bünyesindeki laboratuvarlara götürülüp incelenecek. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum elde edecekleri sonuçları halkla paylaşacaklarını belirterek, “Balıkların etkilenip etkilenmediği, denize girip girilmeyeceği yönündeki endişelerle ilgili, TÜBİTAK ile ortak çalışma yürütüyoruz” dedi.

Temizliği yürütecek şirketin Genel Müdürü Erdem Nevşehir, “Minimum su, daha çok müsilaj almak için, gemilerimizde özel aparatlarımız var. Deniz suyu üzerinde sadece müsilajı alacağız. Bariyerlerle müsilajı kalınlaştırıp, minimum su, daha çok müsilaj almayı amaçlıyoruz. Saatte 60 ton kapasiteli bir pompa ile alacağız” dedi.

DALGIÇLAR KİRLİLİKTE KAYBOLDU

Müsilaj koalisyonu Kurtarın evimi

Müsilajın İstanbul’da en yoğun görüldüğü yerlerden Caddebostan sahilinde yıllardır dalgıçlık yapan Balıkadam Derneği üyelerinden Tahsin Ceylan temizleme çalışmalarından önce kirliliğin içine daldı. 35 yıldır bölgede daldığını söyleyen Ceylan, “Daha önce böyle bir manzarayla karşılaşmadım. Açıklarda müsilaj toplanmaları olurdu ama kıyıya vurduğunu ilk kez görüyorum” dedi.

Kripto Para Piyasaları için Bigpara

Kripto Para Piyasaları için Bigpara

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.