Dolar 32,5845
Euro 35,0501
Altın 2.458,97
BİST 9.824,44
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adana 31°C
Az Bulutlu
Adana
31°C
Az Bulutlu
Cts 32°C
Paz 30°C
Pts 30°C
Sal 26°C

Mutfak enflasyonu yüzde 137 arttı

Mutfak enflasyonu yüzde 137 arttı
1 Aralık 2022 15:44
A+
A-

Vatandaş alışverişi kiloyla değil taneyle yapsa da mutfaktaki yangın sönmüyor. TÜRK-İŞ’in araştırmasına göre açlık sınırı, asgari ücretin 2 bin 285 TL üstünde

TÜRK-İŞ’in, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay yaptığı “Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması”nın Kasım 2022 sonuçları açıklandı.

Yapılan açıklamada, başta gıda olmak üzere temel mal ve hizmetlerde devam eden fiyat artışları karşısında halkın satın alma gücünün giderek gerilediği, sosyal adaletsizliğin arttığı, gelir dağılımının bozulduğu bildirildi. Açıklamada, “Reel faiz oranının negatif ve tüketici fiyatlarının sürekli arttığı bir ortamda tasarruf etmek mantıklı bir seçenek olmaktan çıkmaktadır. Gelecekteki ihtiyaç için bugün borçlanılarak vatandaşların tüketimleri sürekli öne çekiliyor. Bu durum vatandaşların daha fazla tükettiği ve fiyatlar üzerinde daha fazla yukarı yönlü baskının oluştuğu bir kısır döngüye neden oluyor. Ekonomik büyümede kısa vadede artış sağlansa bile bu büyümenin sürdürülebilir ve kapsayıcı olması mümkün görülmüyor.” denildi.

ALIM GÜCÜNDE DÜŞÜŞ DEVAM EDİYOR

Alım gücündeki hızla devam eden düşüş karşısında, ücretlilerin ellerine geçen para temel harcamalarına bile yetmezken tasarruf ve yatırım yapmanın neredeyse imkânsız hale geldiği vurgulanan açıklamada, “Gıdada bile daha az adetli ve sık alışveriş yapılıyor. Haneye girmesi gereken gelir ile ‘insan onuruna yakışır bir harcama için’ yapılması gerekli tutar arasındaki fark giderek açılıyor.” görüşlerine yer verildi.

AÇLIK SINIRI ASGARİ ÜCRETİN 2 BİN 285 TL ÜSTÜNDE

TÜRK-İŞ kasım ayı araştırmasına göre açlık-yoksulluk sınırı şöyle:

“Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 7 bin 786 lira. Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı (yoksulluk sınırı) 25 bin 364 lira. Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 10 bin 171 lira.” Bu sonuçlara göre açlık sınırı kasım ayında asgari ücretin 2 bin 285 lira üstüne çıktı.

AYLIK MUTFAK ENFLASYONU YÜZDE 4,87

Dört kişilik bir ailenin sadece mutfak harcaması için yapması gereken zorunlu harcama tutarı geçen aya göre 361 lira artış gösterdi. TÜRK-İŞ’in araştırmasına göre kasım ayındaki “mutfak enflasyonu”ndaki değişim şöyle oldu:

“Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin ‘gıda için’ yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 4,87 oranında gerçekleşti. On bir aylık değişim oranı yüzde 90,02 olarak belirlendi. Son on iki ay itibariyle artış oranı ise yüzde 137,38 olarak hesaplandı.”

ASGARİ ÜCRET KOMİSYONU TOPLANIYOR

Asgari  ücretin belirlenme sürecine ilişkin konuşan Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, “Türkiye’nin emekçileri emin olsunlar, onları enflasyona ezdirmeyeceğiz.” dedi. Bilgin, görüşme takviminin belirlenmesi için bugün TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay ve TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol ile bir araya gelecek. (Kaynak: Aydınlık)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.