Sözcü gazetesi yazarı Necati Doğru ; Adana size “Zeydan Hesabı” sorar!
Gazeteci Necati Doğru;Adana, halk kültüründe haksız yere hapse konulan insanlar için yakılmış türkü, ağıt, deyiş, destan yatağıdır.

Necati Doğru/Sözcü Gazetesi
Ben Ağrı’da doğdum. Adana’da büyüdüm, ilk, orta, liseyi Adana’da bitirdim. Adana’nın yüzde 53.69 oyla Büyükşehir Belediye Başkanı seçtiği Zeydan Karalar ile hiç karşılaşmadım.
Tanışıklığımız yoktur.
Onu kollayacak değilim.
2019 seçimlerinde Zeydan Karalar başkan olduktan iki yıl sonra 2021 yılı Mart ayında onun basın danışmanı Utku Sağılır’ın telefonunu buldum, aradım; Zeydan Karalar öncesi belediye yönetimi aynı işi kaça mal etmiş, Zeydan Karalar yönetime gelince mal ediş kaça çıkmış ya da inmiş; “kıyaslamalı bilgi var mı” diye sordum.
“Var” dedi.
Gönderdi.
2 yıl önce:
4.5 milyar borç vardı.
Aylık açık 60 milyondu.
Yönetim anlayışı değişti.
Aylık açık sıfırlandı.
30 milyon fazlaya geçildi.
2 yıl önce:
ASKİ:
(Adana Sular İdaresi)
145 milyon zarardaydı.
2020’de:
220 milyon kâra geçti.
ASKİ, böylece alt yapı ve içme suyu arıtma yatırımları için dışarıya muhtaç olmaktan kurtuldu.
Susuzluk sorunu çözüldü.
Menfez açığı kapatıldı.
Köprü eksikliği giderildi.
132 köye su bağlandı.
164 köy için proje yapıldı.
2 yıl önce:
Asbest borusu belaydı.
Belanın üstüne gidildi.
Borular hızla yenileniyor.
2 yıl önce:
Belediye binek aracı:
384 idi.
134’e düşürüldü.
İşler hiç aksamadı.
6 milyon litre benzin tasarrufu sağlandı.
2 yıl önce:
Büyükşehirde ihaleler.
Binde 23 kırımla verilirdi.
Bugün kırım yüzde 27 oldu.
ASKİ’de ihaleler.
Binde 30 kırımla verildi.
Bugün kırım yüzde 40.
Maliyet yarı yarıya düştü.
İşin kalitesi yükseldi.
Hizmet ömrü artırıldı.
İş çabuk bitiriliyor.
Zaman iyi yönetiliyor.
İsrafa göz yumulmuyor.
2 yıl önce:
Adana Yedigöze Barajı, 1.5 milyar liraya mâl olacak şekilde ihale edilmişti. İhale iptal edildi. Yeni ihale açıldı ve maliyet 300 milyon TL’ye indirildi.
2 yıl önce:
Belediye çalışanları maaşlarını 3-4 ay gecikerek alıyorlardı. Mesai, yolluk, ikramiye alacakları birikmişti.
Bugün:
Maaşlar ay başında ödeniyor. Çalışanın belediyeden mesai, yolluk, ikramiye alacağı bütünüyle kapatıldı.
Ben bu bilgileri siz okurlarla paylaştım ve “Çalmayınca- Çaldırmayınca-Çalışınca Daha iyi Adana” başlığıyla 2021 yılı Mart ayında bu köşede yazı yazdım. Burada bir parantez açayım ve parantezin içine; “CHP yönetimi, gözaltına alınıp tutuklanan tüm belediye başkanlarının dönemi ile ondan önceki dönemde hangi işin kaça mal edildiğini gösteren kıyaslamalı tabloyu hazırlayıp yayınlasınlar. İftiralara tokat gibi cevap olur” diye yazayım.
Parantezi kapatayım.
Adana’ya gider gelirim.
Arkadaşlarım var, konuşur e-posta mektuplaşırız. 2025 yılına geldik; hiç birisinden; “Zeydan Karalar, başkan oldu Adana’da çöpler toplanmıyor- sular akmıyor- otobüsler işlemiyor- trafolar patlıyor- lağımlar taşıyor- sokaklar zibillik (çöplük) içinde- çalma var-çaldırma var-kayırma kollama var-imar komisyonu başkanları öldürülüyor” diyen bir yakınma, şikayet, avunma duymadım.
Diğer belediye başkanları ile birlikte Zeydan Karalar da “paketlenmiş bir itirafçının ifadesi” ile tutuklandı. İtirafçı, 14 yıl önce Zeydan Karalar henüz Seyhan (Adana’nın ilçesi) Belediye Başkanı iken temizlik işleri yüklenen firmasından rüşvet isteyip aldığını iddia ediyor. Zeydan Karalar da ifadesinde “Yüce Allah’ın huzurunda yemin ederim ki iddia edilen konuşma asla yapılmadı, cezaevinden çıkmak için iftira atan birinin ifadesiyle tutuklanmaya sevk edildim” diyor.
Adana, halk kültüründe haksız yere hapse konulan insanlar için yakılmış türkü, ağıt, deyiş, destan yatağıdır. Adana “ferman padişahın dağlar bizimdir” diye Osmanlı’ya başkaldırıp bunu Türkiye dökenlerin diyarıdır. Çukurova Ağıdı adıyla tarihe geçmiş halk deyişi; “zincir vurdular koluma” diye başlar; iftiraya uğrayarak hapse düşen bir gencin isyanını anlatır.
Adana Köprü Başı, Otur Saraya Karşı, Vur çapayı, vur kazmayı diyen Türkü ise emek sömürüsüne ve ağa zulmüne karşı yazılmıştır. Adanalı ünlü halk ozanı Aşık Feymani, çoğu Türküsünde; “suçum yokken düşürdüler zindana… “ diye haykırır. Yazarlığa ağıt toplayarak başlamış Yaşar Kemal’in İnce Mehmet romanı, köyünde iftiraya uğrayıp baş kaldıran, bu yüzden kanun kaçağı olup dağa çıkan halk kahramanı Adanalı gencin öyküsüdür.
Kozan, Ceyhan, Kadirli yöresi ağıtları, türküleri, deyişleri, destanları; “Suçsuz yere düştüm zindana/ Zincir vurulmuş ayağıma/Mektup yazarım dağlara” diyen hesap sormalardır. Ceyhanlı Aşık Halil’in 1970’li yıllarda yaktığı “Ali Dayının Hikayesi” adlı Türkü, iftiraya uğrayan köylü Ali’ye, köy halkının sahiplenmesini anlatır.
Son söz:
Benim bildiğim, tanıdığım Adana halkı, “Zeydan Karalar’ın iftira ile hapse konulmasının hesabını” sandıkta mutlaka iktidara sorar, soracaktır.
Kaynak: Sözcü gazetesi yazarı Necati Doğru ; Adana size “Zeydan Hesabı” sorar!