Dolar 32,3868
Euro 35,0513
Altın 2.325,75
BİST 9.131,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adana 30°C
Açık
Adana
30°C
Açık
Cts 30°C
Paz 30°C
Pts 29°C
Sal 27°C

Üreticiyi ayakta tutmanın bir yolu var! / Editör’den

Üreticiyi ayakta tutmanın bir yolu var! / Editör’den
6 Şubat 2022 12:02 | Son Güncellenme: 6 Şubat 2022 18:32
A+
A-

Son günlerde başta bankalar olmak üzere; firmaların geçen döneme ait karları kamuoyunda ciddi oranda tartışılmaktadır.

Her ne kadar öz kaynaklar bakımından sanayici şirketler ile bankalar arasında ciddi farklar olmamasına rağmen, net karlar açısından çok ciddi farklar olması büyük bir çelişki olsa gerek.

Açıklamalara bakılırsa Koç Grubu’na ait Yapı Kredi Bankası konsolide bazda net karını 10.5 milyar TL’ye çıkardı.

Buna karşın, Türkiye’nin ilk 10 ihracatçısı arasında yer alan TOFAŞ’ın 2021 yılı net karı 3 milyar 281 milyon TL’ye çıkmış durumda.

Bu durumda, Tofaş’ın net karı yüzde 83.9  artarken, Yapı Kredi Bankası da toplam karını  yüzde 107 artırmış durumda.

Bu açıklamalar çerçevesinde bankalar karlarını artırırken, üreticiler ise bırakın karlarını artırmayı ayakta kalmaya çalışıyorlar.

Artan girdi maliyetleri üretici firmaları zor durumda bırakırken, finans ticareti yapan bankalar da karlarını artırmaya devam ediyor.

Türkiye’nin başta çiftçileri olmak üzere; üreticiler, sanayiciler ve vatandaşlar zorluklar içinde yaşarken, bankaların fahiş karlar elde etmesi kabul edilebilir bir durum değildir.

Bankaların karlılık durumları yeniden değerlendirilmeli ve buradan üreticilere kaynak aktarılmalıdır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.