Dolar 32,9449
Euro 35,7631
Altın 2.529,53
BİST 10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adana 36°C
Açık
Adana
36°C
Açık
Cts 38°C
Paz 38°C
Pts 36°C
Sal 36°C

Taşeronun her türüne karşı kadrolu çalışma hakkı istediler

Yüz binlerce işçi adına Adana’da bir araya gelen emek platformları, hükümete verdiği sözleri hatırlattı. Her türlü kamu hizmetini yerine getiren işçiler, ‘Devlet taşeron çalıştırmaz.’ diyerek haykırdı, haklarını istedi.

Taşeronun her türüne karşı kadrolu çalışma hakkı istediler
29 Ocak 2024 17:11 | Son Güncellenme: 29 Ocak 2024 17:18
A+
A-

Kamu taşeron ve belediye şirket işçilerinin kadrolu ve güvenceli çalışma talebi için Ankara ve İstanbul’dan sonraki eylem durağı Adana oldu. 600 bini aşkın belediye şirket işçisi, Kamu İktisadi Teşebbüslerinde (KİT) çalışan 90 bin taşeron işçi ve kamudaki 10 binlerce taşeron işçisi adına dün Adana Abidin Dino Parkı’nda toplanan işçiler, coşkulu bir eyleme imza attı. İşçiler kamuda taşeronluk sistemine karşı insanca yaşam için gerekli ücret ve çalışma koşulları talep etti.İstiklal Marşı ve saygı duruşu ile başlayan eylemde “Kamuda kölelik istemiyoruz”, “Devlet taşeron çalıştırmaz”, “Kadro hakkımız söke söke alırız” sloganları atıldı. Anne ve babalarını yalnız bırakmayan minikler de slogan ve marşlara eşlik etti, bayrak taşıdı.

Belediye Çalışanları ve Kamu Taşeron İşçileri Derneği, Belediye Mimar ve Mühendisleri Derneği, Taşeron Belediye İşçileri Birliği (TABİB), Aile Sağlık Merkezi Elemanları Derneği, Belediye İşten Çıkarılanlar Platformu, Kamu Taşeron İşçileri Sendikası, Karayolları Taşımacılık Emekçileri Sendikası, Enerjisen, Tüm Otel Ve Turizm İşçileri Sendikası bir araya gelerek Adana İşçi Kürsüsü’nü oluşturdu.İşçilerin açıklamasına Vatan Partisi Adana İl Başkanı Ahmet Suseven önderliğindeki parti heyeti de destek verdi.

BELEDİYELERDE MODERN KÖLELİK

Kadroya geçireceğiz vaadiyle 2018’de yürürlüğe giren 698 sayılı KHK ile 450 bin işçinin belediye şirketlerine geçirildiğini hatırlatan TABİB Gönüllüsü Yılmaz Şengül, şöyle konuştu: “Ülkemizde 1393 belediye bulunmakta. Bugün belediyelerde norm kadrolu 39 bin 43 işçi bulunurken belediye şirket işçisi sayısı 607 bin 999’a ulaşmıştır. Norm kadrolu işçi sayısı her geçen gün azalırken şirket işçisi sayısı ciddi oranda artmaktadır. Nisan 2018’den beri belediye şirketlerinde modern kölelik devam ediyor. 607 bin 999 belediye şirket işçisi olarak taleplerimiz norm kadro, taban ücret, ilave tediye, iş güvencesi, vergi adaleti, eşit işe eşit ücret. BELEDİYE YÖNETİCİSİ Mİ HOLDİNG PATRONU MU?

“Belediyelerin ve belediye şirketleri yöneticilerinin holding patronu gibi kar elde etmeye çalışmaları, çalışanlarına maliyet kalemi olarak bakmaları hem azalan sayıda işçi çalıştırmaları hem de performans baskısında bulunmaları, iş kazalarının ve iş cinayetlerinin önünü açmaktadır. Tüm belediyelerde işçi sağlığı ve iş güvenliğine uygun çalışma koşulları sağlanmalıdır. İş kazası durumunda asıl işveren olan belediyenin sorumluluğu göz ardı edilmemeli, sorumluluğu taşeron şirkete ya da işçiye yıkma tavrından kaçınılmalıdır. Ş KANUNU’NA DÜZENLENMELİ TALEBİ

“İş kanunu işçiler lehine yeniden düzenlenmeli, sendikal örgütlülüğün önündeki engeller kaldırılmalı, Anayasa’nın 128’inci maddesi gereğince belediyelerde güvenlik, mimarlık, mühendislik, zabıtalık gibi alanlarla memur işi yapan tüm işçiler memur kadrosunda istihdam edilmelidir. İşten çıkarmalarda kod mağduriyeti giderilmeli, keyfi işten çıkarmalara karşı caydırıcılık olmalıdır.Haklı taleplerinin karşılık bulması için bir yıldır olağanüstü çaba gösterdiklerini ifade eden Şengül, siyasilere “Bizi daha ne kadar görmezden geleceksiniz?” diye seslendi. Şengül, işçilere birleşme çağrısı yaptı.

‘SAĞLIKÇI’ SIFATIMIZI İSTİYORUZ’

Aile Sağlık Merkezi (ASM) çalışanları adına yapılan açıklamada da şu ifadeler yer aldı:

“ASM grup elemanları olarak her kadro geldiğinde kapsam dışı bırakıldı. Oysa biz ne devlete ne de ASM’lere yük değiliz aksine yüzü omuzlayanlarız. ASM’lerde kurum içinde sizlerle ilgilenen tıbbi sekreter, ATT, ebe hemşire ve temizlik personelleri kadrosuz. Asgari ücret ve daha da altında maaşlarla iki dudak arasında çalışıyor. 18 bin kişiyle başladığımız yolda işten çıkarmalarla 13 bine düştük. Her geçen gün azalıyoruz. 2022 Kasım ayında yan odamızda 4-A’lı çalışan kamu dışı aile sağlığı elemanları nasıl KPSS şartı aranmadan kadro ile müjdelendirildiyse o kadro bizim de hakkımız. Aynı iş, aynı diploma, fazla iş yükü ama farklı muamele gördük. Aynı kurum arasında ayrıştırıldık. Asıl işi yapan bizlerin iş güvencesiyle çalışmaya hakkı yok mu? Askere giden personelin neden gönlü rahat değil, doğum yapan personel neden işsiz kalıyor, sağlık nedeniyle ameliyat olan personel neden raporu bitince işten çıkarılıyor? Sağlık emekçileri olarak kadromuz ve sağlıkçı sıfatımız verilmelidir.”  ASM adına konuşma yapan Ezgi Avşar’ın küçük oğlu kürsüye çıkıp mikrofonu alarak “Tayyip Dede Annemi Tekrar İşe Al” dedi.

‘CAN KURTARIYORUZ KADRO İSTİYORUZ’

Karayolları taşeron işçileri adına yapılan açıklamada ise şöyle denildi:

“Bizler yol bakım-onarım, müşavir firma, tünel bakım, rutin bakım ve HGS işçileri olarak ağır ve tehlikeli işkolunda yıllardır kuruma ve vatandaşlara hizmet ediyoruz. Kışın ayazında kar kürer, yazın sıcağında asfalt döker, yolların bakım onarımı, menfez temizliği ve trafiğin kontrolünü sağlarız. Yollarda can kurtaran kahramanlar olarak ilan edilen bizler için iş güvencesi istiyoruz… Her seçim öncesi kadro sözü verilip dışarda bırakılan bizler, artık ayrımsız kadro istiyoruz. Sayın yetkililer bize kadro sözü verdiniz, biz de diyoruz ki ‘devlet sözünü tutar.”

 

                                                                                                                             DOĞUKAN ERTAN/ADANA

 

Taşeronun Her Türüne Karşı Kadrolu Çalışma Hakkı İstediler

Yüz binlerce işçi adına Adana’da bir araya gelen emek platformları, hükümete verdiği sözleri hatırlattı. Her türlü kamu hizmetini yerine getiren işçiler, ‘Devlet taşeron çalıştırmaz.’ diyerek haykırdı, haklarını istedi.

Kamu taşeron ve belediye şirket işçilerinin kadrolu ve güvenceli çalışma talebi için Ankara ve İstanbul’dan sonraki eylem durağı Adana oldu. 600 bini aşkın belediye şirket işçisi, Kamu İktisadi Teşebbüslerinde (KİT) çalışan 90 bin taşeron işçi ve kamudaki 10 binlerce taşeron işçisi adına dün Adana Abidin Dino Parkı’nda toplanan işçiler, coşkulu bir eyleme imza attı. İşçiler kamuda taşeronluk sistemine karşı insanca yaşam için gerekli ücret ve çalışma koşulları talep etti.

İstiklal Marşı ve saygı duruşu ile başlayan eylemde “Kamuda kölelik istemiyoruz”, “Devlet taşeron çalıştırmaz”, “Kadro hakkımız söke söke alırız” sloganları atıldı. Anne ve babalarını yalnız bırakmayan minikler de slogan ve marşlara eşlik etti, bayrak taşıdı.

Belediye Çalışanları ve Kamu Taşeron İşçileri Derneği, Belediye Mimar ve Mühendisleri Derneği, Taşeron Belediye İşçileri Birliği (TABİB), Aile Sağlık Merkezi Elemanları Derneği, Belediye İşten Çıkarılanlar Platformu, Kamu Taşeron İşçileri Sendikası, Karayolları Taşımacılık Emekçileri Sendikası, Enerjisen, Tüm Otel Ve Turizm İşçileri Sendikası bir araya gelerek Adana İşçi Kürsüsü’nü oluşturdu.

İşçilerin açıklamasına Vatan Partisi Adana İl Başkanı Ahmet Suseven önderliğindeki parti heyeti de destek verdi.

BELEDİYELERDE MODERN KÖLELİK

Kadroya geçireceğiz vaadiyle 2018’de yürürlüğe giren 698 sayılı KHK ile 450 bin işçinin belediye şirketlerine geçirildiğini hatırlatan TABİB Gönüllüsü Yılmaz Şengül, şöyle konuştu:

“Ülkemizde 1393 belediye bulunmakta. Bugün belediyelerde norm kadrolu 39 bin 43 işçi bulunurken belediye şirket işçisi sayısı 607 bin 999’a ulaşmıştır. Norm kadrolu işçi sayısı her geçen gün azalırken şirket işçisi sayısı ciddi oranda artmaktadır. Nisan 2018’den beri belediye şirketlerinde modern kölelik devam ediyor. 607 bin 999 belediye şirket işçisi olarak taleplerimiz norm kadro, taban ücret, ilave tediye, iş güvencesi, vergi adaleti, eşit işe eşit ücret.

BELEDİYE YÖNETİCİSİ Mİ HOLDİNG PATRONU MU?

“Belediyelerin ve belediye şirketleri yöneticilerinin holding patronu gibi kar elde etmeye çalışmaları, çalışanlarına maliyet kalemi olarak bakmaları hem azalan sayıda işçi çalıştırmaları hem de performans baskısında bulunmaları, iş kazalarının ve iş cinayetlerinin önünü açmaktadır. Tüm belediyelerde işçi sağlığı ve iş güvenliğine uygun çalışma koşulları sağlanmalıdır. İş kazası durumunda asıl işveren olan belediyenin sorumluluğu göz ardı edilmemeli, sorumluluğu taşeron şirkete ya da işçiye yıkma tavrından kaçınılmalıdır.

İŞ KANUNU’NA DÜZENLENMELİ TALEBİ

“İş kanunu işçiler lehine yeniden düzenlenmeli, sendikal örgütlülüğün önündeki engeller kaldırılmalı, Anayasa’nın 128’inci maddesi gereğince belediyelerde güvenlik, mimarlık, mühendislik, zabıtalık gibi alanlarla memur işi yapan tüm işçiler memur kadrosunda istihdam edilmelidir. İşten çıkarmalarda kod mağduriyeti giderilmeli, keyfi işten çıkarmalara karşı caydırıcılık olmalıdır.

Haklı taleplerinin karşılık bulması için bir yıldır olağanüstü çaba gösterdiklerini ifade eden Şengül, siyasilere “Bizi daha ne kadar görmezden geleceksiniz?” diye seslendi. Şengül, işçilere birleşme çağrısı yaptı.

‘SAĞLIKÇI’ SIFATIMIZI İSTİYORUZ’

Aile Sağlık Merkezi (ASM) çalışanları adına yapılan açıklamada da şu ifadeler yer aldı:

“ASM grup elemanları olarak her kadro geldiğinde kapsam dışı bırakıldı. Oysa biz ne devlete ne de ASM’lere yük değiliz aksine yüzü omuzlayanlarız. ASM’lerde kurum içinde sizlerle ilgilenen tıbbi sekreter, ATT, ebe hemşire ve temizlik personelleri kadrosuz. Asgari ücret ve daha da altında maaşlarla iki dudak arasında çalışıyor. 18 bin kişiyle başladığımız yolda işten çıkarmalarla 13 bine düştük. Her geçen gün azalıyoruz. 2022 Kasım ayında yan odamızda 4-A’lı çalışan kamu dışı aile sağlığı elemanları nasıl KPSS şartı aranmadan kadro ile müjdelendirildiyse o kadro bizim de hakkımız. Aynı iş, aynı diploma, fazla iş yükü ama farklı muamele gördük. Aynı kurum arasında ayrıştırıldık. Asıl işi yapan bizlerin iş güvencesiyle çalışmaya hakkı yok mu? Askere giden personelin neden gönlü rahat değil, doğum yapan personel neden işsiz kalıyor, sağlık nedeniyle ameliyat olan personel neden raporu bitince işten çıkarılıyor? Sağlık emekçileri olarak kadromuz ve sağlıkçı sıfatımız verilmelidir.”  ASM adına konuşma yapan Ezgi Avşar’ın küçük oğlu kürsüye çıkıp mikrofonu alarak “Tayyip Dede Annemi Tekrar İşe Al” dedi.

‘CAN KURTARIYORUZ KADRO İSTİYORUZ’

Karayolları taşeron işçileri adına yapılan açıklamada ise şöyle denildi:

“Bizler yol bakım-onarım, müşavir firma, tünel bakım, rutin bakım ve HGS işçileri olarak ağır ve tehlikeli işkolunda yıllardır kuruma ve vatandaşlara hizmet ediyoruz. Kışın ayazında kar kürer, yazın sıcağında asfalt döker, yolların bakım onarımı, menfez temizliği ve trafiğin kontrolünü sağlarız. Yollarda can kurtaran kahramanlar olarak ilan edilen bizler için iş güvencesi istiyoruz… Her seçim öncesi kadro sözü verilip dışarda bırakılan bizler, artık ayrımsız kadro istiyoruz. Sayın yetkililer bize kadro sözü verdiniz, biz de diyoruz ki ‘devlet sözünü tutar.”

                                                                                                                             DOĞUKAN ERTAN/ADANA

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.